Project Description

Amb la música a tot arreu. Nota a nota, emoció a emoció

Enguany, amb València Music City, l’Ajuntament de València posa la Música en el centre de les propostes culturals de la ciutat.

Tenint com a base la tradició musical de València i en l’important ecosistema generat a través d’anys s’ha triat este llenguatge com a vehicle de comunicació, d’enteniment i d’integració de la diversitat.

Projectes Educatius acompanya esta elecció posant a la disposició de la comunitat educativa el projecte Amb la música a tot arreu.

La present iniciativa s’estructura en 4 programes a desenrotllar a l’aula, independents els uns dels altres.

Els centres educatius podran sol·licitar de manera individual o conjunta cada un dels programes. Cada proposta abordarà la intersecció entre la música i l’àrea temàtica del bloc de contingut en el qual es trobe.

Programes del projecte Amb la música a tot arreu:

Descripció

“Nota a nota, emoció a emoció” és un programa educatiu vivencial, centrat en l’educació emocional a través de la música. El seu objectiu principal és proporcionar a l’alumnat experiències significatives on la música siga una ferramenta per a explorar, identificar, expressar i regular les seues emocions.

L’educació emocional, tal com la definix Rafael Bisquerra, és un procés educatiu continu i permanent que pretén potenciar el desenrotllament de competències emocionals com a element essencial del desenrotllament humà. Estes competències inclouen la consciència emocional, la regulació emocional, l’autonomia emocional, la competència social i les habilitats per a la vida i el benestar.

D’altra banda, la música constituïx un llenguatge universal que, segons Juslin i Sloboda (2001), activa múltiples regions cerebrals relacionades amb l’emoció, la memòria i la motivació. Esta capacitat única convertix a la música en una ferramenta idònia per a treballar l’educació emocional des d’una perspectiva pràctica i creativa. Les emocions evocades per la música no sols permeten identificar i exterioritzar sentiments, sinó que també afavorixen processos d’autoregulació emocional, enfortixen la identitat i contribuïxen al benestar subjectiu de l’alumnat.

El programa utilitza una metodologia activa, vivencial i cooperativa. Les activitats es basen en l’expressió emocional, l’escolta atenta, el treball en equip i la reflexió compartida. Cada dinàmica està adaptada als nivells de maduresa de l’alumnat i vinculada a una o diverses competències del model de Rafael Bisquerra. Mitjançant estes activitats, l’alumnat construirà un vincle significatiu amb la música que li permetrà desenrotllar habilitats de vida i benestar personal i social.

Objectius

• Afavorir la consciència emocional a través d’experiències musicals significatives.
• Desenrotllar estratègies de regulació emocional mitjançant la música.
• Fomentar l’autonomia emocional i l’autoestima a través de l’expressió musical.
• Potenciar l’empatia i la competència social
• Promoure el benestar i la reflexió emocional en l’entorn escolar.

Adreçat a 

EP1, EP2, EP3, EP4, EP5, EP6

Calendari i horari

• El programa consta de dos sessions d’una hora i mitja de duració cada una.
• Al llarg de l’any escolar, en horari lectiu.

Aportacions de l’Ajuntament

• Equip tècnic de la Secció de Projectes Educatius per a l’elaboració, organització i coordinació del Programa.
• Personal educador.

Observacions

Es realitza en el propi centre educatiu.

Informació

email: sccproyectosed@valencia.es

962084283 – 962082146

Qüestionaris d’avaluació

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.