¿Quienes Somos?

La RED-EMO es una red de colaboración que integra a centros educativos de la ciudad de València.

Nuestra misión es promover, desarrollar y difundir prácticas de educación emocional, así como crear un espacio dinámico para la colaboración y el intercambio de información con el objetivo de mejorar la competencia emocional del alumnado, del personal educativo y de la comunidad educativa en general. 

CENTROS ASOCIADOS A LA RED

CENTRO EDUCATIVO: CEIP SERRERIA

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO

El CEIP SERRERIA de la ciudad de València es un centro muy activo que apuesta por una escuela pública de calidad, con vocación de servicio público que vehiculo las acciones y los esfuerzos de todos y todas hacia la excelencia educativa. Esta es una escuela de una línea (10 agrupamientos) que se encuentra situada en la calle Aserradero 71, entre los barrios de Algirós y Cabañal, enmarcado dentro del distrito escolar número XII.

Ante nuestra cambiante realidad nos planteamos nuestra misión, visión y valores teniendo como objetivo prioritario nuestro alumnado y su futuro. Este proyecto educativo es sobre todo por el alumnado pero entendemos que el papel de la comunidad educativa en este centro es crucial y no la podemos dejar de banda.

No queremos que la educación de nuestros hijos e hijas dependa de la voluntad y el interés de un maestro o maestra.  Ponemos en valor nuestro proyecto educativo para que nuestro alumnado reciba una educación de calidad durante toda la etapa infantil y primaria.

Queremos ser un centro de referencia por la calidad en los procesos de enseñanza-aprendizaje y por el compromiso con el alumnado, las familias y las instituciones del entorno.

Pretendemos incentivar el desarrollo de experiencias educativas que, por su carácter ejemplar, promueven la cohesión social de todo el alumnado atendiendo su diversidad, paliando y previniendo situaciones de desventaja, marginación y exclusión social.

Sitio web del centro: https://portal.edu.gva.es/ceipserreria/

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL DESARROLLADO EN EL CENTRO EDUCATIVO

Desde un enfoque socio-constructivista, se desarrollan las competencias emocionales del alumnado a partir de una metodología cooperativa, vivencial e interactiva capaz de generar experiencias emocionales que, a través de recursos metodológicos musicales se convierten en situaciones de aprendizaje motivadoras. Los
resultados muestran que se cumplen la totalidad de los objetivos de la tesis. Los datos recogidos nos permiten concluir que la intervención educativa encaminada a desarrollar las competencias emocionales a través de la música mejoran el autoconcepto y el rendimiento escolar. Esto puede demostrar la estrecha relación que hay entre la aplicación del programa PEEM, el desarrollo emocional logrado por el alumno y la mejora del rendimiento escolar, aunque tenemos que tener en cuenta el carácter exploratorio de la investigación.

CENTRO EDUCATIVO: CEIP SAN JOSÉ DE CALASANZ

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO

Sitio web del centro: https://portal.edu.gva.es/calasanz/es/inicio/

El entorno:

El CEIP San José de Calasanz, es un centro de una línea, con aula de 2 años de Educación Infantil emplazado en la zona del puerto de Valencia, distrito marítimo. Podría estar considerado centre singular, por las características del alumnado al que atiende, en la mayoría del casos de educación
compensatoria por diferentes motivos como el económico, desconocimiento del idioma y/o características socio-culturales.

Es un centro de jornada continua, donde se ofertan actividades vespertinas hasta las 17.00h (talleres organizados por el maestro de PROA+ y colaboración de la Asociación Iniciativa Social).

El entorno cuenta con suficientes recursos, al estar emplazado en la ciudad (biblioteca, centro sanitario, parques, supermercados, transporte público…)

El alumnado:

Nuestro alumnado es muy diverso, (etnia gitana, familias africanas, y ucranianas/rusas recién llegadas, alumnado sudamericano así como del entorno del centro).

La movilidad del alumnado es frecuente, así como el absentismo o la irregularidad en la asistencia a clase.

El nivel académico del alumnado, en general, es bajo. Los grupos son muy heterogéneos, podemos encontrar diferentes niveles académicos en cada una de las aulas, y el apoyo de las maestras de PT y AyL es habitual dadas les dificultades que los alumnos presentan. En ocasiones aparecen problemas de convivencia y se dedica mucho tiempo a su resolución durante la jornada escolar.

El profesorado:

Contamos con una plantilla de 6 maestros de Educación infantil, 7 de Educación Primaria, más 1 maestro de PROA+, 1 maestra de Pedagogía Terapéutica, 1 maestro de Audición y Lenguaje, 4 especialistas (1 de Inglés, 1 de música, 1 de Educación Física, 1 de Religión católica) una Educadora de Educación Infantil, una Educadora de Educación Especial, un maestro de educación compensatoria, orientadora, conserje, personal de cocina y monitores de comedor.

Las familias:

La mayor parte de las familias están en situación de vulnerabilidad y son beneficiarias de diferentes tipos de ayudes sociales (beca comedor, renta mínima vital…). El centro cuenta con AMPA.

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL DESARROLLADO EN EL CENTRO EDUCATIVO

Actividades comisión de convivencia: Programación de actividades para cada uno de los niveles sobre aspectos relacionados con el conocimiento y la gestión de las emociones. De una manera dinámica nos adentramos en el mundo de las emociones implicando al alumnado de una forma práctica y divertida.

Material ofrecido en el PAT para tutorías: Actividades que se realizan en el horario de tutoría, en un principio dedicadas principalmente a la mejora de la convivencia, pero con un enfoque de trabajo a través del conocimiento de las emociones y su gestión.

Charla: Visita de persona con diversidad funcional para compartir con el alumnado su experiencia vital.

Proyecto intergeneracional: Actividad consistente en el intercambio de cartas y visita para compartir actividades (cantar villancicos, actividad deportiva…) entre usuarios de una residencia de mayores y el alumnado de 5º y 6º

Apadrinamiento lector al aire libre: Aprovechando el entorno exterior y el buen tiempo todo el centro sale a leer de forma libre por el espacio y comparte con alumnado de otras aulas este momento de expansión y lectura fomentando el vínculo, el buen trato y el respeto.

CENTRE EDUCATIU: LICEO CORBI

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO: https://colegiocorbi.es/

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL EN EL CENTRO EDUCATIVO

Nuestro proyecto se denomina “Una escola emocionalment sostenible: hàbits saludables” y trata de enfocar el trabajo con el alumnado situando las emociones como centro de aprendizaje.

Debido a la dificultad de indagar sobre las emociones propias y ajenas, hemos trazado un camino indirecto mediante la investigación de los hábitos saludables que influyen bidireccionalmente en la mejora del estado emocional.

Además, se han incorporado medios tecnológicos que aceleran los procesos de toma de decisiones y búsqueda de recursos concretos: pantallas interactivas, proyector panorámico, IA, gafas de realidad virtual,…

En cuanto a los resultados podemos afirmar que no existe un entorno sostenible si no formamos a las personas para que sean sostenibles. En este aspecto, la generalización de hábitos saludables (alimentación, relajación, actividad física, salud mental,…) propone un estado basal óptimo para el trabajo en las emociones propias y ajenas.

CENTRO EDUCATIVO: CEIP SANTO ÁNGEL DE LA GUARDA

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO:  https://portal.edu.gva.es/santoangel/

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL EN EL CENTRO EDUCATIVO

PROJECTE OBSERVADORS/ES DE LA CONVIVÈNCIA

El Projecte d’Observadors/as de la Convivència, és dut a terme per l’alumnat de quarts, cinqués i sisés la labor dels quals està encaminada a contribuir a una convivència positiva en el centre. Des del col·legi busquem mecanismes que eduquen en la resolució pacífica de conflictes i, especialment, que ajuden a generar bons climes de treball i convivència a les aules i patis.

D’altra banda i com a complement del Projecte es treballa en les tutories de primer a sext curs, dedicant una sessió a la setmana al treball d’un Programa d’Acompanyament Emocional les accions del qual van encaminades a oferir a l’alumnat tècniques i recursos per a resoldre els conflictes d’una manera pacífica des del diàleg i l’escolta activa.

PROJECTE EDUCACIÓ EMOCIONAL EDUCACIÓ INFANTIL: M’ESTIME, T’ESTIME
Saber reconèixer els sentiments i les emocions, començant per les seues pròpies, és bàsic per entendre què passa al seu entorn i per interactuar amb el món que ens envolta. Per aquest motiu, és imprescindible proporcionar estratègies i habilitats que potenciïn en l’ alumnat, seua autonomia, i estratègies que guien les pròpies accions, ajudant-los a ser més feliços, ja que totes aquestes habilitats faciliten millors aprenentatges i resultats acadèmics, i per tant un major benestar personal. Partim del coneixement i l’ estima del propi cos per poder estimar els altres. D’aquí surt el nom del nostre projecte : ”M’estime, T’ estime”. Adequant el
treball de les emocions a les primeres etapes de la vida.
L’instrument fonamental d’aquest projecte són els contes, 1 sessió setmanal. Cada tutora és l’encarregada de contar a tot l’alumnat d’Infantil un conte relacionat amb l’educació emocional (afectivo-sexual) i després es treballa alguna dinámica i/o activitat relacionada amb el contingut.

Tant en el cas de l’etapa d’Infantil com de Primària el nostre enfocament és bàsicament preventiu, ajudant-los a resoldre les situacions quotidianes, i donar-los eines per poder crear un pont entre les emocions i el pensament, guiant les seues accions d’una manera positiva i pacífica.

CENTRE EDUCATIU: IES SERPIS

INFORMACIÓ GENERAL DEL CENTRE EDUCATIU: https://portal.edu.gva.es/iesserpis/es/tutoria-entre-iguals/

INFORMACIÓ SOBRE L’EDUCACIÓN EMOCIONAL DESENVOLUPAT EN EL CENTRE EDUCATIU

TUTORIA AFECTIVA
És un recurs de convivència que promou la creació d’espais emocionals segurs en la vida escolar dels alumnes que per diferents motius presenten dificultats personals, emocionals o escolars.
L’objectiu és establir una relació de confiança (reunió semanal) entre alumne i professor, convertint-se en una persona de referencia que ajude a mediar en conflictes, resolució de problemes, acadèmica, social i emocionalment.

TUTORIA ENTRE IGUALS: PIGMALION
La Tutoria entre Iguals (TEI) és un programa que intenta facilitar la transició de l’alumnat de Primària a Secundària, integrar l’alumnat nouvingut i contribuir al desenvolupament de l’èxit acadèmic i personal.
Servint alhora com a estratègia de prevenció de l’assetjament escolar i, en conseqüència, com un programa que millora la convivència al centre.
És una experiència que consisteix a empoderar els estudiants, escoltar-los, donar-los veu i poder.
Es posa el focus als alumnes generosos i valents. Xics i xiques capaços de regalar el temps. De responsabilitzar-se del benestar d’un alumne més jove.
Al nostre centre, hi ha reunions individuals un dia a la semana a l’hora del pati. I després reunions conjuntes i activitats culturals i lúdiques en conjunt.

CENTRE EDUCATIU: CEIP MAX AUB

INFORMACIÓ GENERAL DEL CENTRE EDUCATIU

El CEIP Max Aub és un col·legi públic de dues línies d’ensenyament situat al barri del Morverdre (València). Ara mateix, hi ha dues línies d’ensenyament, amb sis unitats d’infantil i dotze de primària. Alguns dels pilars de la nostra línia pedagògica que podríem destacar són:

  • Escola democràtica: es fomenta la cooperació i s’evita la discriminació de l’alumnat per raons polítiques, socials, religioses, de sexe o raça. Es porta a terme mitjançant comissions, tutories i assemblees d’aula. Amb elles, el nostre objectiu principal és que l’alumnat i el professorat analitzen, reflexionen i debaten sobre tota mena de temes vinculats amb l’organització, la convivència en el centre i el procés d’ensenyament i aprenentatge.
  • Aprenentatge significatiu i cultura del pensament: la metodologia ha de ser oberta, flexible, amb aprenentatge significatiu i un enfocament globalitzador. Es fomenten metodologies actives i varietat de recursos.
  • Atenció a la diversitat i inclusió. Som DUA: s’atendrà la diversitat adoptant mesures tant organitzatives com curriculars, que permeten una organització flexible de l’ensenyament, partint d’una avaluació inicial i recollint aquestes mesures de resposta educativa per a la inclusió de l’alumnat.
  • Educació en Igualtat i Convivència i Coeducació: es fomentarà l’educació en valors, el respecte a les normes de convivència, les habilitats socials, l’afectivitat i la coeducació, com a mesures per al desenvolupament de la personalitat i integració de l’alumnat a través de l’Acció Tutorial i Mesures per a la promoció i la gestió de la igualtat i convivència, incloent en les nostres programacions i situacions d’aprenentatge diferents temàtiques així com la celebració d’efemèrides.
  • Educació emocional: en el nostre centre l’educació emocional és molt important i ha d’integrar-se en l’aprenentatge acadèmic. Això significa que qualsevol ocasió és adequada per a fomentar les competències emocionals en les i els estudiants, a banda de trobar moments per a treballar-les de manera específica i explícita.

INFORMACIÓ SOBRE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL DESENVOLUPAT EN EL CENTRE EDUCATIU 

  1. MEDIACIÓ ENTRE IGUALS
    Es tracta de la intervenció d’alumnat de 5é i 6é en la mediació de conflictes sorgits entre els seus companys i companyes de Primària. Les mediacions es realitzen principalment en horari d’esbarjo. L’alumnat mediador du uns jupetins identificatius al pati i també es col·loca un panell amb les seues fotos i noms a la porta d’accés al pati. L’equip de mediació es reuneix de manera periòdica per fer el seguiment dels casos i realitzar propostes de millora del funcionament de les parelles de co-mediació i del servei en general. Fins ara s’han resolt de manera satisfactòria tretze mediacions i s’ha dut a terme sensibilització a l’alumnat i el claustre.
  2. INTERVENCIÓ EN EDUCACIÓ EMOCIONAL EN XICOTET GRUP
    Aquesta iniciativa és realitzada per l’orientadora del centre, que recopila informació sobre alumnat que mostra dificultats específiques amb la gestió emocional i les relacions socials en les diferents tutories i ha format dos grups on realitza una intervenció ajustada a l’edat i necessitats de l’alumnat, prèvia audiència a les famílies.
  3. DISSENY D’UN PROGRAMA D’EDUCACIÓ EMOCIONAL
    L’orientadora i la coordinadora d’Igualtat i Convivència, a partir de diversos materials bibliogràfics, estan elaborant un programa sistematitzat d’educació emocional per a implementar a partir del curs vinent en tota la Primària. Les activitats graduades per curs, junt amb tot el material necessari per a dur-les a terme, estaran ubicades en un lloc comú i accessible a disposició de tot el professorat per a ser realitzades en horari de tutoria i/o com a projectes interdisciplinars.
  4. ESPAIS DE CALMA I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES
    S’han ubicat als passadissos de l’edifici de Primària, uns espais dotats d’herba artificial, butaques, pufs… així com llibres de lectura i plantes naturals, on l’alumnat pot acudir autònomament a parlar de manera tranquil·la davant un conflicte, o a relaxar-se en cas de trobar-se en un estat d’alta intensitat emocional. També existeix un racó amb dotació addicional de pilotes antiestrés, tubs sensorials i coixins dins d’un aula on l’alumnat que necessita un suport més especialitzat per a aconseguir la calma o resoldre un conflicte més complexe pot acudir de manera supervisada. Aquests espais estan sent ja utilitzats per l’alumnat amb bons resultats.

CENTRO EDUCATIVO: Colegio Municipal Profesor Santiago Grisolía

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO

Somos una escuela inclusiva y plurilingüe abierta en el barrio. Nuestra oferta educativa se basa en buscar el desarrollo integral de nuestro alumnado, fomentando sus potencialidades y ajustando la propuesta didáctica a las necesidades educativas de cada niño/a. Nuestra prioridad, por lo tanto, es nuestro alumnado y trabajamos valores cooperativos, de respeto y de convivencia. La motivación es nuestro motor de intervención educativa, y lo conseguimos a través de diferentes proyectos, como por ejemplo los basados en las nuevas tecnologías, la educación emocional, el cuidado del medio ambiente o el fomento lector.

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL EN EL CENTRO EDUCATIVO

Dentro de la programación de aula en el área de tutoría y de valores, se trabaja con el alumnado las emociones a través de cortos, dinámicas y juegos.

En educación Infantil están trabajando el libro “De major vull ser feliç”

Primero de Primaria: I y II parte del TALLER EDUCATIVO: Normas del ” Juego limpio”respetar las normas de los juegos, importancia de participar, juegos en equipo. de la sección d proyectos educativos del Ayto de Valencia

XXVIII Campanya “Per una Ciutat en Convivència” del curs 2023-2024 respecte i cura d’ una ciutat verda

Programa “Vive tus emociones” en 4o de Primaria y Juego Limpio.

COMENIUS CENTRE EDUCATIU

INFORMACIÓN GENERAL DEL CENTRO EDUCATIVO

Cooperativa de enseñanza con carácter laico, siendo nuestra seña de identidad la inclusión del alumnado.

INFORMACIÓN SOBRE LA EDUCACIÓN EMOCIONAL EN EL CENTRO EDUCATIVO

  • Uso de los programas emocional Guipúzcoa
  • Talleres de autoconocimiento y gestión de emociones impartidos por el D.O,
  • Petit Bambo, app para la práctica de la meditación.
  • Tertulias dialógicas a través de clásicos universales.
  • Mediaciones equipo directivo.
  • Programa de Hermano/a Mayor interetapas Infantil y primaria con Ciclos formativos
  • Valoraciones de gabinete, recomendaciones familiares y derivaciones a gabinetes externos.
  • Formación profesorado: gestión emocional para profesorado. Disciplina positiva.
  • Patios inclusivos
  • Pationautas.
  • Menús de patio
  • Charlas educación sexual y emocional.
  • Escuela de familias durante el segundo y tercer trimestre semanales para tratar temas de crianza, hábitos y disciplina positiva.

CENTRE EDUCATIU: CEIP PARE CATALÀ

INFORMACIÓ GENERAL DEL CENTRE EDUCATIU: https://portal.edu.gva.es/46015885/

El CEIP PARE CATALÀ és un centre amb vora 50 anys d’història. Aquest sempre ha estat molt lligat al barri, a la seua comunitat educativa i a la llengua.

Els nostres trets d’identitat són:

  1. La nostra escola ha de ser única, respectuosa i tolerant amb les diferències de procedència, cultura o situació socioeconòmica dels alumnes i compensadora de les desigualtats socials.
  2. La nostra escola ha de proporcionar una competència plurilingüe i intercultural que incloga el valencià com a llengua pròpia del país, el castellà com a llengua cooficial i dues llengües estrangeres (anglés i francés) dins de l’etapa obligatòria.
  3. La nostra escola, una escola valenciana, no solament en llengua sinó també en continguts, arrelada en la nostra tradició i també oberta al futur, a la ciència, a les humanitats i a la tecnologia. I especialment, instrument privilegiat en la revitalització i normalització de la nostra llengua i cultura, i en la construcción d’un projecte de futur.
  4. El nostre centre es constituirà com a espai significatiu en la interiorització d’una cultura de convivència i es promourà la mediació i resolució pacífica de conflictes. Dinamitzarà les eines de participació existents.
  5. La nostra escola, democràtica, farà conèixer i assumir a l’alumnat els valors democràtics i de respecte als drets humans i com projectar-los sobre el nostre entorn. Es tracta d’una escola participativa quant a la comunitat educativa i quant al barri.
  6. Dins del nostre plantejament curricular, obert i flexible, es consideraran les diverses propostes realitzades per les famílies, que seran valorades per l’equip docent en funció de la programació curricular del curs. La idoneïtat de les propostes la decidirà l’equip docent.
  7. Compromesa amb l’entorn global i local.
  8. La nostra escola situarà l’ésser humà com a centre, intentant promoure la felicitat emocional de l’alumnat i assaciar la seua ànsia de saber.
  9. L’escola continuarà amb la utilització dels diferents espais i entorns del centre on es dóna l’educació informal entre l’alumnat. Identificarà actius provinents de l‘entorn de referència i promourà la seua participació activa.

La nostra escola es regirà per una sèrie de valors prioritaris, que tenen molta relació entre sí, i dels quals destaquem els següents:

  • Curiositat: és el motor de l’aprenentatge, el desenvolupament de les ganes de conéixer i comprendre allò que ens envolta, proper o llunyà, i també a nosaltres mateixos/es.
  • Autonomia: el desenvolupament de la capacitat progressiva de fer les coses per un/a mateix/a però també inclou la iniciativa i la generació d’idees pròpies.
  • Responsabilitat: l’entenem com la capacitat d’assumir les accions pròpies així com acceptar les seues conseqüències. Suposa per tant l’adopció d’un compromís cap a les normes de convivència de l’escola.
  • Tolerància: aquest valor, bàsic per a garantir la convivència, implica el reconeixement i valoració positiva de les diferències entre les persones i suposa la generació d’actituds de respecte cap a les seues característiques, pràctiques, creences i idees.
  • Cooperació: suposa la valoració de l’esforç conjunt per a assolir metes comunes, sumant forces cap a l’objectiu compartit, on el guany no és individual sinó de tots i totes. Implica també la generació d’actituds d’ajuda cap a unes altres persones.
  • Igualtat: ens regirem per principis de no discriminació en tots els àmbits educatius i de gestió, tractant d’implementar mecanismes i eines metodològiques que afavoreixen la igualtat de oportunitats així com la valoració i respecte cap a les diferències funcionals, culturals, religioses o per raó de sexe, identitat de gènere o composició familiar.
  • Participació: volem desenvolupar aquest valor de forma pràctica, establint i regulant diversos mecanismes i canals que afavoreixen la participació de tots els sectors de la comunitat educativa, infants i adults/es.
  • Inclusió: promourem el benestar el benestar individual i social de totes les persones, utilitzant i generant materials, metodologies i canals que possibiliten l’accés, la participació i l’aprenentatge de qualitat de tot l’alumnat del centre, utilitzant els suports materials i personals adequats a cada cas i situació.

INFORMACIÓ SOBRE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL DESENVOLUPAT EN EL CENTRE EDUCATIU

El nostre centre tracta de posar al centre el desonvolupament i benestar del nostre alumnat, és per aixó que s’han determinat una sèrie de dinàmiques que treballen les emocions de manera sistemàtica a les etapes d’Infantil i Primària.

  • Assemblees diàries (també al finalitzar el temps del menjador)
  • Emocionòmetre diari (adaptat al nivell de l’alumnat)
  • Tècnica de cercles restauratius per tal de resoldre els conflictes
  • Bustia a les tutories per tal de felicitar als companys i les companyes o parlar d’algun tema que preocupe al grup
  • Treball de les emocions partint de contes i jocs de taula facilitats per l’assemblea de veïns del barri.

CENTRE EDUCATIU: VICENTE GAOS

INFORMACIÓ SOBRE L’EDUCACIÓN EMOCIONAL DESENVOLUPAT EN EL CENTRE EDUCATIU

Dins del projecte d’igualtat i convivencia, creación d’un espai a l’aula (infantil i primària): identificació emocional. roda de resolució de conflictes, decaleg comunicació no violenta, elements relaxació (contes, autorregulació…) i persona/s facilitadora