Experiències KMO


Descripció

Aquest nou espai web té un doble objectiu, d’una banda posar a l’abast del professorat una eina àgil per a trobar pràctiques educatives inclusives inspiradores, per un altre, posar-les a la disposició de qualsevol centre perquè puga iniciar propostes similars i finalment, donar a conéixer les bones iniciatives i experiències inclusives que es realitzen en els col·legis i instituts de la nostra ciutat.


Participa


Des del Servei d’Educació, animem que compartiu les vostres experiències educatives inclusives i si teniu interés en què apareguen en la nostra pàgina us poseu en contacte a través del següent correu:

secabsentismo@valencia.es

L’equip tècnic del Servei d’Educació prioritzarà en la seua selecció, les experiències que guarden una estreta relació amb la inclusió de la població vulnerable, tenint en compte que han d’haver sigut posades en pràctica i tindre un recorregut significatiu en l’entorn educatiu on s’han aplicat, havent de ser:

  • Innovadores, desenvolupant solucions noves o creatives.
  • Efectives, demostrant un impacte positiu i tangible sobre la millora de la inclusió.
  • Sostenibles, per les seues exigències socials, econòmiques i mediambientals poden mantindre’s en el temps i produir efectes duradors.
  • Replicables, servint com a model per a desenvolupar iniciatives i actuacions en altres centres educatius.

Pràctiques educatives inclusives a la ciutat de València

Pràctiques educatives inclusives a la ciutat de València

“El pati que volem”

Projecte d´innovació al CEIP Max Aub.

Web CEIP Max Aub

“El meu pati, el teu pati. El nostre pati” Així comença un projecte que hem presentat al Ministeri d’Educació sobre “equitat i inclusió”. Al mes de desembre ens van comunicar que érem uns del 30 projectes premiats a tota Espanya i el primer de la ciutat de València, projectes desenvolupats per 105 agrupacions formades per centres de totes les comunitats. La premissa del projecte era participar amb dos o més escoles públiques, totes elles de diferents comunitats autònomes.
I això va ser el nostre primer objectiu, trobar escoles de tota Espanya que tingueren les nostres necessitats e inquietuds, que volgueren obrir la seua escola a l’exterior, que potenciaren l´equitat i l´inclusió i fomentaren iniciatives innovadores per una millora de la qualitat educativa.
Aprofitàrem les xarxes socials per comunicar-nos amb moltes escoles, però a la fi van trobar tres que compartien les nostres idees respecte al treball i així establir xarxes educatives per a compartir experiències conjuntament.
Les escoles que formem part del projecte som: « CEIP Peñafiel» d’ Aragó, «CEIP Valle Inclán» de Madrid i « CEIP El Romeral» de Múrcia.
Al llarg del mes de novembre vam fer moltes reunions on line, on creàrem vincles entre nosaltres a través de l’elaboració del projecte, posant especial atenció en l’equitat i l’inclusió educativa dels nostres alumnes de l’escola.
Aquest projecte ix de la necessitat de donar resposta a tot l’alumnat que tenim a l’escola ja que actualment observem una carència d’espais per a un determinat perfil d’alumnat. Volem un pati on és creen espais per a tots i totes.
El finançament del projecte és de 9.000 euros per a cada escola, per intentar dur a terme propostes sostenibles, que siguen coeducatives millorant les relacions de gènere i inclusives en totes les seues diversitats. Aquest projecte ha sorgit ara degut a la situació actual de pandèmia, i els confinaments que hem patit ens han ajudat encara més a valorar la importància dels espais a l’aire lliure i el joc actiu enfront del pes de la tecnologia en la nostra vida. L’oci digital centrat en l’ús d’internet i les xarxes socials, que cada vegada tenen més influència en la socialització.
Així mateix valorem la necessitat d’aproximar la natura a l’escola, sobretot a un pati d’un col·legi de ciutat en el que predomina el ciment i la terra.
Amb la realització d’aquest projecte estem donant resposta als desitjos de tota la comunitat educativa, perquè l’escola no seria tal sense la participació i cooperació de l’alumnat, l’equip docent i les famílies, a les que agraïm la seua col·laboració, així mateix amb la implicació del personal no docent.



UNITS PER LA DIVERSITAT

IES ORRIOLS

Web IES Orriols


A mitjan setembre  la Regidora d’Educació juntament amb personal del servei d’innovació de  la Conselleria d’Educació, representants de RECI i de la xarxa “Puja el to contra el racisme”, van visitar l’IES Orriols per a veure com es treballava la diversitat cultural en el  centre.

El vídeo que es mostra a continuació està  realitzat amb la participació de l’alumnat  d’aquest institut pertanyent a: ESO, Batxillerat, FPB de Jardineria i Informàtica, CFGM de AT a persones en situació de dependència, Aula CYL i Programa especial de jardineria.

Amb el títol “Units per la diversitat” ens presenten les activitats realitzades en els Dies internacionals de els  Drets humans, de la Pau, de l’Eliminació de la Discriminació racial…, així mateix, ens mostren  diversos tallers de sensibilització contra el racisme, dirigits per l’entitat València Acull,  i  també diferents fragments de muntatges audiovisuals: un lip-dub, un vídeo oral en anglés, un concurs per la diversitat… El vídeo conclou  amb entrevistes a alumnes i alumnes en les quals donen la seua opinió sobre l’institut, al qual senten com un lloc d’inclusió, per a tot i per a tots.

Des d’ací  felicitem  a tota la comunitat educativa de l’IES Orriols per l’extraordinari treball que estan realitzant.

Activitats contra la discriminació racial

Vídeo contra la discriminació racial

A continuació, poden visualitzar un vídeo resum d’aquest projecte:


DOS COL·LEGIS DE VALÈNCIA, ELS MÉS DEMANDATS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Els centres “CEIP Luis Vives” i “CEIP Humanista Mariner” són, per segon any consecutiu, els centres que més sol·licituds d’admissió han rebut per al curs 2021/2022 de tota la Comunitat Valenciana


CEIP Luis Vives

Web CEIP Luis Vives


Aquest col·legi públic situat en el centre de la ciutat de València, repeteix per segon any consecutiu com el centre més demandat de la Comunitat. A més, els anys anteriors sempre apareixia en els primers llocs de la llista.

Es tracta d’un centre xicotet, d’una sola línia, que en els últims anys s’ha replantejat la manera d’impartir la docència.

Un dels molts aspectes en els quals destaca aquest centre educatiu és la inclusió de projectes innovadors a les aules, especialment els centrats en la creació de material audiovisual.

Dins d’aquests projectes, durant l’últim curs han dut a terme “Construint vides: Connecta-2”, el qual els ha permés aprendre i créixer a través d’una metodologia diferent basada en l’ús dels Audiovisuals, en concret amb l’ús del “Chroma”. Amb això, han creat un canal de televisió, “Stream Vives” que començarà a funcionar el pròxim curs, on tot l’alumnat ha participat i aprés de manera lúdica, atractiva i significativa.

A continuació, poden visualitzar un vídeo resum d’aquest projecte:


CEIP Humanista Mariner

Web CEIP Humanista Mariner


Aquest centre educatiu, situat al barri de Patraix, també és un centre xicotet d’una sola línia, la qual cosa permet mantindre una relació estreta tant entre alumnat i famílies, com entre el personal del centre. Durant els últims anys, sempre ha figurat en la llista dels 10 centres més demandats de la Comunitat.

Des de fa temps, el claustre segueix una línia de formació comuna per a poder impulsar una manera de treballar coordinada, centrada en metodologies motivadores, inclusives i innovadores.

Encara que ja havien participat a nivell individual en diferents projectes d’innovació educativa de la Conselleria, des de fa dos cursos ho fan com a claustre, amb la participació del 100% del professorat.

El primer projecte que es va presentar va vindre motivat per la necessitat que la societat en general plantejava davant el canvi climàtic, de conscienciar a la societat de la cura del planeta, anomenat «Pensa en verd, connecta amb el planeta». En aquest projecte ha participat tot l’alumnat per mitjà de diferents iniciatives com “una mar sense plàstics”, “transport sostenible” o “punts verds en el barri”.

A continuació poden visualitzar un vídeo resum d’aquest projecte:

Pràctiques educatives inclusives a la ciutat de València


COL·LEGI PARROQUIAL SANTIAGO APÒSTOL.

Web Col·legi Parroquial Santiago Apóstol


Mini sèrie “El cole que volem”

La sèrie documental de les Actuacions Educatives d’Èxit “El col·le que volem” és un projecte de documentació audiovisual que tracta de visibilitzar el treball en equip del Col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal. Famílies, alumnat, professionals, institucions, empreses, voluntariat i entitats col·laboradores treballen dia a dia de la mà. Junts generen canvi i millora a través de la seua participació i l’aplicació de la investigació Includ-ed. L’objectiu final és potenciar una millor educació i una millor convivència. “El col·le que volem” visibilitza una transformació social i educativa en els barris del Cabanyal i la Malva-rosa.

L’assemblea

Els somnis

Grups interactius

Tertúlies literaries

Tornada al cole segura


CEIP TEODORO LLORENTE

Web CEIP Teodoro Llorente


“En la nostra escola totes i tots ens tractem bé”

Projecte d’investigació i innovació educativa del CEIP Teodoro Llorente de València. Videoclip que vol visibilitzar tots els valors al voltant de la igualtat i la convivència que es treballen en el centre. Composat i cantat per l’alumnat.

El cole adpaptat a la nova normalitat


IES SAN VICENTE FERRER

Web IES San Vicente Ferrer


“Grup de mediació”

El “GRUP DE MEDIACIÓ” del centre és un grup d’alumnes, professors i antics alumnes que es volen formar en la resolució positiva de conflictes. Enguany ho fan per mitjà del teatre. La tasca del grup de mediació ha arribat fins i tot a ser exposada a Colòmbia.

Mediadors del planeta


IES CID CAMPEADOR I PARC COL·LEGI SANTA ANA

Web IES Cid Campeador

Web Parc Col·legi Santa ana


Guanyadors del concurs de curtmetratges “De major vull ser com…”

De major vull ser com… és un concurs de vídeos sobre dones científiques i tecnòlogues que se celebra una vegada a l’any (des del 2018).

Es organitzat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i Les Naus, centre d’innovació de l’Ajuntament de València.

El concurs té diversos objectius:

  • Reconéixer el paper clau que tenen les dones en les disciplines científiques i tecnològiques han jugat en el passat i juguen en el present.
  • Visibilitzar l’impacte que el patriarcat ha produït en la vida de les dones científiques i en les seues trajectòries professionals
  • Promoure el despertar de vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents

Han participat els/les estudiants de secundària, batxillerat i FP de centres educatius de la Comunitat Valenciana.

En l’edició d’enguany han resultat premiats estudiants de dos centres educatius de la ciutat de València:

IES Cid Campeador

Parc Col·legi Santa Ana