
RECURSOS EN LÍNIA DE LA CONSELLERIA D’EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT, PER A LA INCLUSIÓ EDUCATIVA
En aquest espai web es troben les eines i recursos en línia que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, posa a la disposició dels centres docents per a donar una resposta educativa a la inclusió de l’alumnat.
WEBS INCLUSIÓ EDUCATIVA

Pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana.
Els seus objectius són: difondre la normativa general d’inclusió, mostrar els instruments de detecció i identificació de barreres, presentar els recursos existents per a donar una resposta educativa a la inclusió de l’alumnat, oferir materials i serveis per a treballar la igualtat i la convivència en els centres educatius, així com indicar recursos generals i l’organització de l’Orientació en aquests centres.

CEFIRE d’Educació Inclusiva.
Les sigles CEFIRE fan referència als Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana, encarregats de l’actualització didàctica i metodològica del personal docent. Fins a 2018 existien els CEFIRE territorials que atenien els centres educatius de la seua zona geogràfica, aqueix any, es va ampliar la xarxa de formació creant set CEFIRE que es centren en àmbits específics de la formació del professorat, un d’ells és el d’Educació Inclusiva.
Al costat dels assessors i assessores de l’àmbit d’Educació Inclusiva, que treballen en cadascun dels CEFIRE territorials, intenten donar un impuls per a aconseguir la inclusió del tot l’alumnat.
CANAL DE COMUNICACIÓ PER A LA COMUNITAT EDUCATIVA VALENCIANA
Telegram: Canal de comunicació
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport des del curs 2016-2017 va incorporar un nou canal de comunicació per a docents, equips directius, famílies i agents de la comunitat educativa que informa directament el mòbil cada dia sobre temes rellevants en matèria educativa valenciana.
Per a accedir al canal @gvaEducacio només caldrà instal·lar-se en el telèfon mòbil l’aplicació Telegram, buscar @gvaEducacio en la mateixa app i unir-se al canal.
DETECCIÓ I IDENTIFICACIÓ: DEBA
DEBA: Identificació de barreres
És un Instrument col·laboratiu per a l’avaluació de la inclusió de l’alumnat, pensat per a la valoració prèvia de l’alumnat que necessita una avaluació sociopsicopedagògica.
Els objectius que persegueix són:
– Facilitar la valoració conjunta de l’equip educatiu i del personal especialitzat d’orientació.
– Permetre la recollida d’informació sobre els factors de vulnerabilitat, les barreres per a la inclusió i sobre els facilitadors d’aquest procés.
– Aportar informació que el tutor o la tutora, com a coordinador de l’equip educatiu, podrà utilitzar en l’emplenament de l’apartat C del formulari de sol·licitud d’avaluació sociopsicopedagógica (Annex II de la Resolució de 24 de juliol de 2019, de la Secretària Autonòmica d’Educació i Formació Professional, per la qual es dicten instruccions per a l’aplicació dels principals procediments previstos en l’Ordre 20)
DETECCIÓ I IDENTIFICACIÓ. AVALUACIÓ SOCIOPSICOPEDAGÒGICA
Avaluació sociopsicopedagògica.
Des d’una perspectiva inclusiva, l’avaluació sociopsicopedagògica consisteix en una anàlisi en equip de les barreres i fortaleses contextuals, tenint en compte les característiques de l’alumnat, per a modificar els aspectes que dificulten el procés d’ensenyament-aprenentatge. Dins d’aquesta avaluació és important utilitzar diferents instruments de recollida d’informació, a través d’eines qualitatives i participatives, entrevistes, anàlisis de produccions, observacions o grups de discussió.
En aquest enllaç es troben els formularis d’avaluació i l’Informe psicopedagògic.
DETECCIÓ I IDENTIFICACIÓ DE NECESSITATS DE COMPENSACIÓ EDUCATIVA
Detecció i identificació de necessitats de compensació educativa.
És necessari la realització d’informes a l’inici de l’escolarització i durant tota ella, per a la identificació de necessitats de compensació educativa. Hi ha una Instrucció de la directora general d’Inclusió Educativa per al registre de dades de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i necessitats de compensació de desigualtats en el mòdul d’inclusió d’ITACA 3.
L’Administració educativa ha posat a la disposició dels centres docents i dels serveis especialitzats d’orientació el mòdul d’inclusió educativa, que s’integra en el sistema ITACA de gestió i permet la gestió de la resposta educativa a l’alumnat.
Per facilitar la utilització del mòdul s’ha preparat un manual d’usuari, que cal completar amb instruccions que permeten ajustar el registre i l’actualització de dades als diferents procediments relacionats amb la resposta educativa i l’escolarització de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i necessitats de compensació de desigualtats.
DETECCIÓ I IDENTIFICACIÓ. REGISTRE EN ITACA 3
Registre en ITACA 3
El mòdul d’inclusió educativa ITACA 3 té com a finalitat integrar en un mateix entorn digital els elements i accions necessàries en un alumne o alumna per a donar compliment al Decret 104/2018 pel qual s’estableixen els principis d’equitat i inclusió en el sistema educatiu valencià. L’administració educativa posa a la disposició dels centres docents i dels serveis especialitzats d’orientació, una eina digital amb la qual poder gestionar i organitzar la resposta educativa a l’alumnat. Aquesta eina és un mòdul integrat en el sistema ITACA de gestió.
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA. PLANS DE CONVIVÈNCIA
Plans de convivència
El Pla d’Igualtat i Convivència (PIC) ha d’arreplegar el conjunt d’accions, procediments i actuacions que permeten la consecució dels valors democràtics i inclusius establerts en el Projecte educatiu del centre de què forma part.
El Pla d’igualtat i convivència té com a objectiu primordial la promoció de la igualtat, la coeducació, el respecte a la diversitat sexual, de gènere i familiar, la convivència, la prevenció dels conflictes i la gestió o la resolució pacífica d’aquests, parant especial atenció a la violència de gènere, la igualtat en la diversitat i la no discriminació, tot atenent i respectant les circumstàncies, condicions i característiques personals de l’alumnat.
Aquest Pla serà aplicable en els centres docents sostinguts amb fons públics per la Generalitat Valenciana que impartixen les ensenyances d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional Específica, Formació de Persones Adultes i Ensenyances de Règim Especial.
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA. PROTOCOLS
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA: PREVI
Registre PREVI
PREVI és el Pla de prevenció de la violència i de promoció de la convivència. en els centres escolars de la Comunitat Valenciana, dona resposta a les necessitats referents a problemes de convivència, detectades per la pròpia comunitat educativa, a través de:
- L’Observatori per a la convivència escolar: la seua missió és contribuir a la millora del clima escolar a través del coneixement, anàlisi i prevenció dels problemes de convivència alls centres, realitzant:
- L’estudi sistemàtic de la convivència en els centres
- La formació de la comunitat educativa en resolució i prevenció pacífica de conflictes, mitjançant Tallers de formació per a la convivència. dirigits a professorat, alumnat i famílies, i formació específica a inspectors/as, assessores/as de CEFIREs i orientadors/as
- Facilitar orientacions a docents, alumnat i famílies en qüestions de convivència escolar:
- Intervenció davant casos greus a través de l’INSPECTOR COORDINADOR; i de les corresponents Direccions Territorials d’Educació
- Difusió i campanyes de sensibilització
- El Registre de les incidències. La comunicació d’incidències al Registre PREVI es realitza a través d’ITACA
- Les Unitats d’Atenció i Intervenció (UAI) Estan dissenyades per a intervindre en casos greus de violència escolar amb la inspecció educativa i amb altres institucions i al mateix temps, coordinar i assessorar els equips directius i a la comunitat educativa.
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA: REICO
Repositori de recursos web per a la prevenció i la intervenció de foment de la igualtat i la convivència.
Aquest repositori facilita que el professorat i la comunitat educativa puga accedir a diferents materials, en format digital i descarregables, per a conéixer tècniques de gestió de la convivència.
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA: REDI INTERDISCIPLINÀRIA
ReDi Interdisciplinària
És un repositori on el professorat pot trobar propostes de treball per a totes les etapes educatives. Ha sigut dissenyat des d’unes premisses d’inclusivitat, d’innovació i de construcció de la ciutadania digital. Es tracta d’un rebost col·laboratiu que creixerà i s’adaptarà amb aportacions del professorat. La categoria “Interdisciplinària” es troben activitats molt interessants i motivadores per a treballar la inclusió.
IGUALTAT I CONVIVÈNCIA. ACTUACIONS PER A LA DETECCIÓ DE SITUACIONS QUE DIFICULTEN LES RELACIONS ENTRE LES PERSONES
Web programa Socioescuela.
Aquest espai pretén dotar d’una sèrie de recursos i de materials educatius per a utilitzar a l’aula que permeten enfortir la convivència escolar del centre educatiu.
L’objectiu d’aquest programa és conéixer el clima social i de convivència d’un grup per a facilitar la detecció de conflictes interpersonals i intervindre de forma preventiva. Está dirigit a professorat i alumnat de cinqué de Primària a quart d’ESO que proporciona, d’una manera ràpida i fiable, una “imatge” del clima de convivència de cadascuna de les aules o grups d’un centre docent. L’enquesta per a l’alumnat està disponible en valencià.

Enquesta de l’alumnat i informe per al professorat.
En aquest espai és on l’alumnat contestarà a una enquesta i el professorat obtindrà un informe del grup, que té com a fi l’ajuda a els/les assetjats/es. En ell, es mostra l’ambient en el grup, els/les alumnes amables, respectuosos/es i que ajuden als / a les altres alumnes i els/les alumnes amb el risc de patir bullying.
RELACIONS /COL·LABORACIÓ FAMÍLIA – CENTRE EDUCATIU. CONTRACTE FAMÍLIA TUTORIA
Contracte família -escola
Ferramenta que afavoreix la col·laboració d’ambdós agents educatius per a millorar la qualitat de l’educació i els resultats de l’alumnat. La declaració de Compromís Família-Tutoria oferix un mitjà de comunicació basat en el respecte mutu al paper que famílies i docents exercixen i de compromís voluntari per a les parts, al servici d’una col·laboració responsable dirigida a la busca conjunta de solucions.
RELACIONS /COL·LABORACIÓ FAMÍLIA – CENTRE EDUCATIU. WEB FAMÍLIA ESCOLA
Web família -escola
Web Família és la web des de la que els pares, mares o representants legals podran vore les notes dels seus fills/es o tutelats/ des, el registre de faltes o retards a classe, el calendari d’avaluacions i activitats extraescolars, i els missatges que els/les docents desitgen fer arribar per esta via de comunicació.
Hi ha famílies que per qüestions de treball poden tindre dificultats per a establir una relació estreta amb els professorat dels seus fills / filles . Per a elles, esta web suposarà una alternativa molt atractiva amb la qual conciliar el treball i la seua vida familiar.
I per a no haver d’estar pendent de la web, ITACA també permet subscriure’s a ser notificat en l’email quan estiguen disponibles les notes, els fills / filles falten o es retarden en classe, etc.