Títol: Casos resolts

Objectius:

  • Introduir el contingut normatiu, el sistema educatiu comprén dels 6 als 16 anys, s’impartix des de l’escola i l’assistència és obligatòria.
  • Aclarir els conceptes d’absentisme escolar, fracàs escolar i abandó prematur.
  • Sensibilitzar sobre el dret a l’educació de tots els xiquets i xiquetes.
  • Reforçar la idea d’emprar un temps per a tot, on existisca un equilibri entre tots els àmbits: família, amics, escola, estudis, oci…
  • Assumir responsabilitats i compromisos individuals referents a l’educació.
  • Valorar la figura del professorat com a mitjà o instrument de guia en el procés d’ensenyança-aprenentatge.
  • Reconéixer que el col·legi és un espai per a socialitzar-se i entaular relacions interpersonals.
  • Previndre l’aparició de l’absentisme o abandó escolar prematur amb coneixement de causa.

Recomanat: 4t, 5é i 6é E.P.

Duració: 55 min

Desenvolupament:

En primer lloc, el/la docent aclarirà amb el seu alumnat els conceptes d’absentisme escolar, abandó prematur del sistema educatiu i fracàs escolar perquè coneguen les similituds i diferències existents entre els termes estretament relacionats i que es detallen a continuació:

Es pot definir l’absentisme escolar com l’absència esporàdica, freqüent o total no justificada, d’un menor al centre educatiu, en edat escolar obligatòria, ja siga per voluntat pròpia, dels pares, tutors o responsables legals. Igualment es considera absentista el menor que, en edat compresa entre els sis i setze anys, no està escolaritzat en cap centre educatiu (Mateo, 2010, p.2).

L’absentisme escolar si és reiterat, porta inevitablement al fracàs escolar i a l’abandó prematur de l’ensenyança, afavorint situacions de desigualtat social, desocupació, delinqüència, etc.; convertint-se el problema educatiu en un problema social, perquè suposa una limitació en les possibilitats de desenrotllament intel·lectual, social i ètic del/de la menor (Mateo, 2010, p.2).

En segon lloc, el/la docent dividirà a l’alumnat en 4 grups de 6 o 7 participants cada un d’ells i farà entrega d’un cas particular d’absentisme escolar. Primerament, en xicotet grup l’alumnat llegirà el cas, l’ analitzarà per a conéixer la realitat i problemàtica existent i proposarà una sèrie de solucions viables per a revertir la situació.

Finalment, cada grup amb un/a portaveu exposarà a la resta de la classe l’anàlisi del seu cas i les alternatives de solució i es produirà un debat i reflexió entre tot l’alumnat a prop de l’absentisme escolar i com poden ajudar a revertir-ho.

Amb aquesta activitat es pretén que l’alumnat mateix siga coneixedor de les casuístiques més usuals d’absentisme escolar (a causa del xiquet mateix, a causa de l’entorn familiar, a causa de l’entorn social, a causa del centre escolar) que desemboquen en fracàs escolar i abandó prematur. D’aquesta manera es busca que l’alumnat mateix sàpia identificar i detectar si es dóna alguna d’estes situacions al voltant seu i puguen actuar com a agents de prevenció i canvi per a garantir el dret a l’educació de tots els xiquets i xiquetes.

Materials:

 

Referencies Bibliogràfiques:

Mateo, L. (2010). El absentismo escolar en Educación Primaria [L’absentisme escolar en Educación Primaria]. Temas para la Educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza, (9), 1-12.

Recuperat de https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd7401.pdf