Títol: A cegues!

Objectius:

  • Treballar la confiança en les relacions.
  • Assumir responsabilitats.
  • Conscienciar sobre la importància de l’educació i de la institució educativa.
  • Augmentar la comprensió de l’educació com un procés en el temps, del qual els resultats es veuen poc a poc i en el que cal invertir un esforç personal.
  • Valorar la figura del professorat com a mitjà o instrument de guia en el procés d’ensenyança-aprenentatge.
  • Positivitzar l’escolarització i assistència regular de l’alumnat a classe.

Recomanat: 1r, 2n, 3r, 4t, 5t, 6t E.P.

Duració: 55 min

Desenvolupament:

La dinàmica consistirà en 5 circuits semblants amb inici i final marcats que es realitzarà en l’aula multiús, gimnàs o semblant. Prèviament a l’inici de l’activitat el/la docent prepararà els circuits delimitant-los amb cons, cércols, matalafets i qualsevol altre recurs de què dispose. El fi i instruccions d’aquestos materials en el circuit pot ser divers, per exemple: vorejar els cons, botar dins dels cércols i anar a gatameu pels matalafets. El nivell de dificultat del recorregut s’adaptarà en funció de l’edat i del grup en concret.

Primerament, el/la docent dividirà a l’alumnat de manera aleatòria en 3 grups de: 10, 10 i 5 alumnes. Els dos primers grups participaran en parelles, mentre que l’últim grup participarà de manera individual. El docent explicarà que realitzaran un circuit per parelles o individualment en 3 fases diferenciades per grups. El/la docent realitzarà a mode d’exemple visual el recorregut i donarà les instruccions del que deu fer l’alumnat quan es trobe amb algun obstacle (con, cércol, matalafet).

Una vegada entés quin és el recorregut el/la docent repartirà un mocador per parella per a tapar els ulls. El/la que porta els ulls tapats ha de ser guiat/da pel seu company o la seua companya  parella que farà de pigall per a poder realitzar el circuit i arribar fins a la meta. En cada fase el docent donarà noves instruccions:

  • 1ª Fase: Participa el primer grup de parelles. Este grup acompanya a les seues parelles en el recorregut de la mà i les aniran donant indicacions i instruccions amb la veu per a guiar-les.
  • 2ª Fase: Participa el segon grup de parelles. Este grup no acompanya a les seues parelles en el recorregut de la mà, però si poden anar prop d’ell o ella donant-li instruccions i indicacions per a guiar-li amb la veu, però sense tocar-li.
  • 3ª Fase: Participa el tercer grup de manera individual. Este grup no tindrà cap tipus d’ajuda ni guia per a realitzar el recorregut.

Una vegada que tot l’alumnat haja participat en la dinàmica d’una manera o d’una altra es reflexionarà grupalment sobre com s’han sentit, si han confiat en el seu company o companya, i el nivell de dificultat de cada una de les fases per a realitzar el circuit. Per a concloure el/la docent farà un símil d’aquesta dinàmica amb l’escolarització, on el circuit és l’educació, el pigall és el professorat, els missatges d’instruccions i indicacions el procés d’ensenyança-aprenentatge, els materials les dificultats que es van trobant al llarg del procés educatiu, el que porta els ulls tapats l’alumnat que aprén i necessita de tot l’anterior per a això i la meta el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

Amb tot aquest símil es pretén recalcar la importància de l’escolarització i de l’assistència regular a classe i per consegüent previndre l’absentisme escolar i l’abandó escolar prematur, donant-li la importància que verdaderament mereix a l’educació com a dret de tots els xiquets i xiquetes. L’alumnat de l’última fase seria un clar exemple d’alumnat absentista que no aconseguix arribar a la meta.

Materials:

  • Aula multiús, gimnàs o similar.
  • Cércols.
  • Cons
  • Matalafets
  • 5 mocadors per a tapar els ulls.