Project Description

Democràcia Participativa

Democràcia Participativa

Descripció

El programa “Democràcia Participativa” té com a objectiu fonamental introduir a l’alumnat de sisé d’educació primària en els principis de la democràcia i la participació ciutadana. A través de tres sessions de tres hores i una sessió final en l’hemicicle de l’Ajuntament de València, els estudiants aprendran sobre els processos democràtics i desenvoluparan propostes per a millorar el seu entorn immediat.

La democràcia participativa és una forma d’organització social en la qual el poder de decisió i elecció resideix en la ciutadania. Aquest model promou la implicació directa dels ciutadans i ciutadanes en la influència de decisions polítiques i socials més pròximes al seu àmbit quotidià de vida. La participació activa en la democràcia és crucial per al desenvolupament de la convivència social i per a promoure la igualtat d’oportunitats en la participació política, econòmica i cultural.

Aquest programa busca per tant fomentar la implicació ciutadana des d’una edat primerenca, promovent valors com la igualtat d’oportunitats, la participació activa i el respecte pels altres. A través de dinàmiques democràtiques i organitzatives, l’alumnat aprendrà a visibilitzar la seua veu i necessitats com a part de la ciutadania, traduint les seues inquietuds en l’elaboració de propostes i projectes concrets que ajuden a la millora i el desenvolupament del seu entorn més immediat.

A través d’aquest programa educatiu es busca introduir a l’alumnat participant en dinàmiques democràtiques i organitzatives, que possibiliten una actitud i participació activa en els àmbits de decisió local, visibilitzant la seua veu i necessitats com a part de la ciutadania, traduint-se en l’elaboració de propostes i projectes concrets que ajuden a la millora i el desenvolupament del seu entorn més immediat a nivell social, econòmic, cultural, etc.

Al llarg de 6 sessions que es desenvoluparan durant l’últim trimestre del curs 2024/25 i el primer trimestre del curs 2025/26 l’alumnat participant debatrà entorn de la participació infantil, compartiran els seus coneixements i posaran sobre la taula tota una sèrie de mancances i problemes als quals hauran de buscar solució mitjançant propostes elaborades i consensuades col·lectivament. A través de diferents sessions, el personal qualificat facilitarà a l’alumnat eines organitzatives per a abordar el treball i el debat col·lectiu, la investigació i la presentació de propostes i el treball en els projectes, que seran presentats per les i els participants a l’equip de govern de la ciutat de València, confluint amb la celebració del Dia Internacional de les Ciutats Educadores.

Objectius

  • Transmetre coneixements sobre el procés democràtic i la presa de decisions en el seu entorn més pròxim.
  • Fomentar la participació, l’autonomia i la col·laboració de l’alumnat.
  • Promoure l’anàlisi de l’entorn escolar i les possibles accions de millora d’aquest.
  • Promoure la corresponsabilitat i implicació ciutadana.
  • Conéixer el funcionament i la gestió de l’Ajuntament de València.

Requisits per a la seua execució

  • Amb la finalitat de poder desenvolupar l’activitat el centre educatiu haurà de disposar d’equip informàtic a l’aula on s’impartisca el programa, així com internet per a accés a la web.
  • A la finalització de l’activitat educativa la/el docent responsable del grup, així com l’alumnat participant, emplenaran el qüestionari d’avaluació de qualitat. Aquest qüestionari s’emplena on-line. Els enllaços per al seu emplenament es troben al final de cadascun dels programes recollits en la pàgina de web d’educació.

Adreçat a

Grups/aula de EP5 (Continuará el mateix grup/aula a EP6 durant el primer trimestre del curs 2025/2026).

Calendari i horari

El programa es desenrotllarà en sis sessions de tres hores cadascuna, i una última en el Ple infantil, distribuïdes des de l’inici escolar fins a la presentació de les conclusions el Dia Internacional de les Ciutats Educadores:

  • Durant el curs 2024/25:

 

1ª sessió: presentació del programa. Debat sobre els processos de participació ciutadana i, en concret, de la participació infantil. Conéixer el funcionament de l’Ajuntament de València.

2ª sessió: anàlisi de l’entorn educatiu de l’alumnat i possibles propostes de millora.

3ª sessió: exploració i identificació de les zones relacionades amb les propostes (integra un recorregut, eixida, pel barri on se situa el centre educatiu).

  • Durant el 1er. trimestre del curs 2025/26:

 

4a sessió: selecció de propostes de millora i desenvolupament de les mateixes per a l’elaboració de la carta de propostes.

5ª sessió: preparació del ple infantil.

6ª sessió: visita a l’Ajuntament i realització del Ple Extraordinari Infantil, en el qual l’alumnat podrà traslladar als representants municipals les propostes treballades durant el programa educatiu. Aquestes propostes inclouran tant sol·licituds a l’equip de govern com compromisos de millora del propi alumnat.

 

Cada sessió tindrà una duració de tres hores aproximadament, excepte el dia del Ple a l’Ajuntament que la seua duració serà de dues hores i mitja. Les dates previstes de les sessions poden veure’s modificades per qüestions de funcionament intern de l’Ajuntament (en aquest supòsit, es notificarà amb temps suficient als centres educatius que participen en el mateix).

 

A la finalització del programa, després de la celebració del Dia Internacional de les Ciutats Educadores (30-n), hi ha la possibilitat d’ampliar el programa amb l’aplicació d’una metodologia *Ap-S en aquelles propostes de millora amb les quals s’ha compromés l’alumnat.

Aportació de l’Ajuntament

    • Personal qualificat (Educador/a).
    • Material de treball necessari per a les sessions de treball.

Observacions

El professorat haurà de remetre el treball final elaborat per l’alumnat a la Secció Projectes Educatius amb antelació suficient a la sessió del Ple Extraordinari Infantil que es realitzarà coincidint amb el Dia Internacional de les Ciutats Educadores.
Les dates de les sessions poden ser modificades per raons operatives de l’Ajuntament, notificant-se amb suficient antelació als centres participants.

Informació

962084283 – 962082146

Qüestionaris d’avaluació

Qüestionari d’avaluació docent      https://goo.gl/forms/uFYCvwCPq7Xnakm62

Qüestionari d’avaluació alumnat   https://goo.gl/forms/3SG6eVdCRPIfYZtY2

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.