Project Description

APS INTERCULTURAL

L’objectiu de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme és promoure i enfortir el compromís dels centres d’ensenyament de la ciutat amb la convivència intercultural, l’esperit crític, la corresponsabilitat social i la creació d’espais lliures de prejudicis i rumors en relació a la diversitat sociocultural de la ciutat.

Descripció

Es tracta de realitzar un Programa d’Aprenentatge Servici en el qual les persones participants s’acosten als conceptes d’interculturalitat.

L’aprenentatge-servici és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servici a la comunitat en un sol projecte ben articulat on els participants aprenen a treballar en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo. En este cas per a millorar la convivència intercultural i eliminar la discriminació racial.

El APS que volem proposar consta de 7 sessions de 2 hores i una última sessió que es tracta d’una trobada d’intercanvi d’experiències (dia, horari i lloc pendent de definir).

1a Sessió: Joc de sensibilització:

Per a conéixer al grup amb el qual es treballarà, s’utilitzarà un joc de taula amb el qual, a més de generar un ambient distés, es mostraran aquelles semblances culturals com a punt de reflexió per a desenvolupar el concepte “interculturalitat” en les pròximes sessions, tenint com a objectiu final: millorar la convivència intercultural.

2a Sessió: Definició de termes (plantejament i definicions):

Sessió més teòrica en la qual s’explicaran i definiran les diferències entre interculturalitat i multiculturalitat i com ambdues repercutixen directament en la societat, exposant quins són els seus beneficis i contres, posant l’accent que la interculturalitat va més enllà d’una coexistència neutra entre cultures i que esta enriquix i millora, a més de la convivència, el desenvolupament de la societat.

Això es desenvoluparà mitjançant plataformes digitals (canva, kahoot, similars) en les quals es mostre el contingut teòric d’una manera més lúdica i interactiva, sent la interacció i l’aprenentatge més fluid.

3a Sessió: Contextualització:

Arran del vist en les sessions anteriors, es realitzarà una xicoteta exposició sobre la quantitat de recursos (entitats, negocis, col·lectius, etc) dels quals puga disposar eixe barri que promocionen la interculturalitat, per a després esbrinar si ja les coneixien, quines funcions tenen, com afecten el desenvolupament del barri i de quina manera la seua implicació millora i promociona la convivència intercultural en el barri.

4a Sessió: Acostament a recursos:

Es realitzarà un acostament amb el grup per a conéixer alguns dels recursos coneguts i tractats en la sessió anterior i observar en primera persona com es desenvolupen.

5a, 6°, 7a Sessions: Treball proposada/producte final:

Arran de tot el treballat en les sessions anteriors, i ja havent contextualitzat la realitat de manera més directa i generat una conscienciació sobre la importància de la interculturalitat, es proposarà a l’alumnat que realitzen la seua pròpia proposta per a la promoció d’esta en el barri de referència o a la ciutat de València.

Esta es farà al llarg de tres sessions i se’ls acompanyarà durant el procés, podent tindre a la seua elecció com i què fer.

8a Sessió: Exhibició:

En esta última sessió els grups formats dins de la classe presentaran les propostes d’activitats. Entre tot l’alumnat es votarà l’activitat que més agrade i que serà la que després realitzaren en centres escolars i/o en la celebració del 21 de març Dia de l’eliminació discriminació racial o 21 de maig Dia de la diversitat cultural.

Vinculació a les situacions d’aprenentatge

  • Competència personal i social d’aprendre a aprendre
  • Pensament crític i resolució de problemes
  • Aprenentatge i creació de xarxes
  • Creativitat i innovació

Objectius

  • Conèixer les diferències entre els conceptes interculturalitat i multiculturalitat i que aporten cadascun.
  • Afavorir el coneixement intercultural de diverses expressions artístiques, culturals i socials.
  • Acostar als centres escolars i su alumnat a les realitats dels seus barris i les possibilitats interculturals que estos aporten.
  • Donar a conèixer els recursos interculturals existents al barri per millorar la convivència intercultural.
  • Realitzar una proposta intercultural per part de les participants en benefici de la comunitat.

Adreçat a

CFS, F.P.B, UP

Calendari i horari

A realitzar en horari lectiu i durant el curs escolar.

Aportacions de l’Ajuntament

Assessorament i acompanyament del personal tècnic de la Xarxa Apuja el To.

Observacions

En cas de ser una activitat molt sol·licitada, tindran prioritat els centres educatius adherits a la Xarxa Apuja el To contra el Racisme.

Informació

Si el teu centre educatiu vol formar part de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme, informa-te’n en:

apujaelto@valencia.es

962087492 – 962087430

Qüestionaris d’avaluació

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.Logotipo de la Regidoria de Educación.