Project Description
L’hora del conte
L’objectiu de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme és promoure i enfortir el compromís dels centres d’ensenyament de la ciutat amb la convivència intercultural, l’esperit crític, la corresponsabilitat social i la creació d’espais lliures de prejudicis i rumors en relació a la diversitat sociocultural de la ciutat.

Descripció
El 18 de desembre de 1990, Nacions Unides va proclamar esta data com el Dia Internacional del Migrant.
Des de la Xarxa volem treballar la importància de la trobada intercultural i el reconeixement de la diversitat a les aules. Així com posar en valor, l’esforç i treball que es realitza a les escoles en este sentit.
Activitats proposades:
- Primera sessió: Realitzarem la sessió de contacontes, establint el conte com una ferramenta pedagògica que afavorix que l’aprenentatge perdure en el temps, a més de fomentar la imaginació, la creativitat i la fantasia. Els contes també ajuden a desenvolupar un pensament resolutiu enfront de determinats conflictes o situacions.
Per a això utilitzarem diferents tècniques adaptades al nivell de l’aula, com per exemple la tècnica Kamishibai. També podrem fer-ho a mode de projecció, marionetes, ombres, etc.
Les històries proposades per a este curs són:
-Tuc, una pintura groga (EI5, EP1): La història del viatge d’una pintura groga que es troba amb els llapis en un lloc diferent a la seua llar. Gràcies a que és diferent d’ells podrà salvar “LLapislandia”. És una història que treballa la identitat posant en valor la diferència.
-La història de Amane (EP2): Una gota d’aigua que viatja per tot el món des de l’origen del planeta coneixent i aprenent de diferents cultures.
-Os blanc, Os marró (autora: Cristina Oleby) (EP1, EP2): És una història que treballa la trobada entre dos ossos diferents, sorgixen conflictes i situacions que han de resoldre amb l’esforç de tots dos.
Es contarà la història i es realitzarà una reflexió sobre els continguts. Depenent de la història i l’edat farem activitats adaptades per a afermar els valors transmesos. A més podrem portar a l’aula altres llibres (Tothom cap ací, Vull ser com tu, Color Carn i Ens tractem bé ) que poden quedar-se fins a la segona sessió perquè el professorat reforce els continguts.
Després de contar la història es proposa que l’alumnat “investigue” si a casa també han realitzat alguna vegada un viatge, si hi ha diferents costums, llenguatge, etc. Facilitarem un material per a recaptar la informació necessària.
- Segona sessió: Posada en comú dels materials que han treballat a casa, hauran de compartir-los a l’aula per a posteriorment crear una història inventada que després construirem i realitzarem amb tècnica “Stop-motion” o “Kamishibai”.
- Tercera sessió: Presentació del treball realitzat de manera conjunta a l’aula. Els materials generats podran ser exposats en el centre amb motiu del 18 de desembre, Dia de les persones migrants i/o el 21 de maig, Dia de la diversitat cultural.
Objectius
- Donar a conéixer el 18 de desembre “Dia persones Migrants” i el 21 de maig “Dia de la Diversitat cultural”
- Visibilitzar les dificultats que pot trobar una persona quan es desplaça, fomentant l’empatia.
- Oferir espais per a posar en comú situacions que està vivenciant el propi alumnat.
- Promoure respostes i accions que poden dur a terme des dels centres educatius per a afavorir la inclusió.
- Treballar la imaginació, la fantasia i la creativitat.
- Afavorir aprenentatges significatius, en relació a la diversitat cultural.
- Promoure el reconeixement de la diversitat cultural i la positivització de la diferència
Vinculació a situacions d’aprenentatge
- Aprenentatge i creació de xarxes
- Pensament crític i resolució de problemes
- Creativitat i innovació
Adreçat a
Calendari i horari
A realitzar en horari lectiu i durant el curs escolar.
Aportacions de l’Ajuntament
Assessorament i acompanyament del personal tècnic de la Xarxa Apuja el To.
Observacions
En cas de ser una activitat molt sol·licitada, tindran prioritat els centres educatius adherits a la Xarxa Apuja el To contra el Racisme.
Informació
Si el teu centre educatiu vol formar part de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme, informa-te’n en:
962087492 – 962087430
Qüestionaris d’avaluació
ODS relacionats amb el programa




