Project Description
L’escola és un ésser viu: Proposta de laboratori de creació per a grups d’infantil 3, 4 i 5 anys.
Què són les Residències Artístiques?

La Regidoria d’Educació té interés a promoure activitats que involucren a artistes en processos creatius juntament amb col·legis del municipi de València. Per a això, s’implementaran un total de 10 residències artístiques en 10 centres educatius de la ciutat. En cadascuna d’elles el/la creador/a desenvoluparà un projecte artístic personal en cocreació amb l’alumnat d’un grup-classe del centre participant, perquè aquest projecte puga desenvolupar-se, la duració aproximada de cada Residència és de 20 hores efectives de treball amb l’alumnat (els temps i nombre de sessions poden variar en funció de les necessitats del centre educatiu). Es tractarà de projectes innovadors i arrelats en el territori, que evidencien el caràcter procesual de la creació contemporània i empoderen a l’alumnat i al professorat com a productors/es culturals i no com a “consumidors/es” d’educació o de cultura.
- Video Residències Artístiques 2023-2024
- Vídeo Acto Clausura Residencias Artísticas 2022-2023
- Video Residencias Artísticas 2022-2023
- Vídeo Residències Artístiques 2021-2022
- Vídeo Residències Artístiques 2019-2020 i 2020-2021
- Vídeo de Residències Artístiques 2018-2019
- Vídeo de Residències Artístiques 2017-2018
Descripció
Pensem l’escola com un organisme viu i l’art com un possibilitador que ens dona ferramentes i metodologies per a apropar-nos a aquest ésser de manera singular i creativa. Proposem treballar a partir d’una narrativa que vincula l’escola a la xicalla més menuda des dels afectes i els sentits pensant aquest espai com un organisme que escolta, té memòria, té un tacte determinat i fins i tot es mou per tal de fer-li un retrat amb diferents disciplines artístiques contemporànies.
Durant les diferents sessions del projecte farem un retrat acumulatiu de l’escola a través dels sentits que relacionarem amb vessants artístics contemporanis com la performance, la dansa, la instal·lació, l’expressió plàstica o l’audiovisual.
Ens interessa l’art com a una pràctica que fa possible activar processos pedagògics. Valorem la potència de la imaginació, la poètica dels sentits i el desig de descoberta com a ferramentes per a esdevenir subjectes conscients i crítics amb capacitat de transformar el nostre context.
Recuperem el joc com una de les formes més genuïnes de desenvolupament humà. Una pràctica que ha estat relegada, tant en la xicalla com en adultes, i que nosaltres entenem com una ferramenta que provoca valuosíssims espais d’aprenentatge, des de la recerca, l’experimentació, els afectes, l’error i el gaudi.
Objectius
- Experimentar la creació mitjançant el gaudi.
- Desplaçar el predomini dels processos mentals en pro d’altres formes d’aprendre, des del cos i les emocions.
- Apropar l’art contemporani a la xicalla mitjançant el joc i llenguatges propers.
- Pensar l’escola com a un organisme viu del qual la xicalla forma part.
- Generar nous vincles amb l’escola des de l’exploració i la creació.
- Ampliar la concepció de l’art incloent les expressions més actuals.
- Treballar els sentits d’una manera lúdica i creativa.
- Valorar i recolzar a la xicalla com a creadores de missatges i opinió pròpia.
Adreçat a
Calendari i horari
- Durant el curs 2024/2025.
- Segon i tercer trimestre.
- Aproximadament 20 hores efectives de treball amb l’alumnat.
- L’horari i les dates es concretaran amb l’equip docent del centre educatiu.
Aportacions de l’Ajuntament
Equip tècnic i humà necessari per al correcte funcionament del projecte.
Observacions
El projecte s’adreça a alumnat de 3, 4 i 5 anys, és a dir, al segon cicle d’infantil. Pensem que aquesta edat és idònia per a la creació artística més immersiva, treballant amb la creació d’ambients i mitjançant la narrativa que facilita un marc de joc que afavoreix l’experimentació directa i comprensible de les tècniques i disciplines artístiques que proposem amb un fil conductor comú que articula les sessions. Som conscients que existeix diferència entre el primer i últim curs d’aquesta etapa i, per això, proposem un línia de treball i ferramentes comunes, però posant el centre en adaptar les metodologies segons la classe amb la qual es faça el treball finalment.
El plantejament del projecte permet la implementació en tres grups classe, un grup per nivell i per sessió valorant generar una comunicació entre grups d’edat diferent baix el marc d’una creació comuna acumulativa. Estem obertes a adaptar-nos a les necessitats del centre arribant a un acord entre ambdues parts. El projecte planteja una acció de tancament al centre al final del procés per tal de compartir les creacions amb la resta de la comunitat educativa.
Qüestionaris d’avaluació
Qüestionari d’avaluació docent : https://forms.gle/2H7aesAX1ij6wF2ZA
Qüestionari d’avaluació alumnat : https://forms.gle/UugdYPnECApWFu4s9
Informació
962084283 – 962082146
sccproyectosed@valencia.es
ODS relacionats amb el programa





