Project Description

DIVERSITAT RELIGIOSA

L’objectiu de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme és promoure i enfortir el compromís dels centres d’ensenyament de la ciutat amb la convivència intercultural, l’esperit crític, la corresponsabilitat social i la creació d’espais lliures de prejudicis i rumors en relació a la diversitat sociocultural de la ciutat.

Descripció

PEDAGOGIA DE LA CONVIVÈNCIA

Diversitat en societats plurals

L’Espai de Pedagogia de la Convivència és un espai interreligiós i intercultural que compta amb:

  • Una exposició permanent composta per diversos panells amb fotografies i textos explicatius de les religions més practicades i les diverses cultures que s’ubiquen a la ciutat de València.
  • Objectes cultuals i rituals de les diferents religions, així com els seus textos sagrats, així com diversa indumentària tradicional.
  • A més, comptem amb mapes on observar la presència de les diverses tradicions religioses al planeta i el seu nombre de fidels.

L’Espai de València Interreligiosa; Pedagogia de la Convivència està format per dues aules en què l’alumnat o visitants va descobrint diversos elements exposats i amb els quals interactuar, músiques de les diverses tradicions, fotografies dels aspectes més significatius del culte i del ritu, elements que representen la divinitat, els textos sagrats i els objectes per a la pregària.

L’activitat té diverses modalitats:

  • OPCIÓ 1

VISITA AULA VALÈNCIA INTERRELIGIOSA

Grups: a secundària, batxiller i Associacions.

Lloc: Sjm (Servei Jesuïta a Migrants) Gran via Ferran el Catòlic 78, València.

Durada 1h30min.

En un primer moment ens separem en cinc grups i ens distribuïm en taules on anem observant i reconeixent els diversos elements de les diferents tradicions (cristianisme, judaisme, islam, hinduisme i budisme).

És una exposició interactiva i participativa on deixar pas a la curiositat i al consegüent aprenentatge des del diàleg, el respecte i la llibertat. Observem una taula ètica on reconeixem els textos que ens parlen dels drets humans, les constitucions dels països i els llibres de ciutadania.

Reflexionem sobre els processos migratoris i la globalització, el nostre món divers i la necessitat de ser “terra d’acollida i d’hospitalitat”.

En un segon moment redescobrim el fet religiós des de la regla d’or de les diferents tradicions, és a dir, tot allò que comparteixen. Per això passem a un espai preparat per a la reflexió i el silenci. En aquest context veurem un vídeo que ens ajudarà a comprendre la importància d’establir ponts de diàleg per a una convivència social positiva i per reconèixer la riquesa de divers i la saviesa que amaguen les tradicions religioses.

  • OPCIÓ 2

MALETA VIATGERA; PEDAGOGIA DE LA CONVIVÈNCIA

Acudim al teu centre o associació durant l’horari de què disposes.

Grup; 5è i 6 de primària o Associacions.

Lloc: On el grup sol·licite.

Durada 1h.

La maleta pedagògica viatgera és una activitat que es realitza als centres educatius o entitats que ho sol·liciten.

Existeix la possibilitat de traslladar l’espai de Pedagogia de la Convivència al centre escolar i realitzar a les mateixes aules l’activitat.

  • OPCIÓ 3

PASSEIG PER LA VALÈNCIA DE LES 3 CULTURES

Realitzem un itinerari per la València musulmana, jueva i cristiana.

Grup reduït: 10-15 persones (secundària, batxiller i adults).

Lloc: Des de les Torres de Quart fins a la plaça Patriarca (passeig).

Durada 1h30min.

Passegem per barris i carrers plens d’història que ha deixat una petjada cultural i religiosa que arriba als nostres dies.

Farem un recorregut per la història, costums, edificacions, organització social, oficis, art i cultura mentre passegem i conversem en grup.

Comencem l´itinerari a les Torres de Quart i seguim pel barri del Carme, la Xerea fins al mateix centre de la ciutat. Caminarem per carrers emblemàtics de la ciutat on tindrem l’oportunitat d’aturar-nos-hi. Racons com el portal de la Valldigna, moreria, plaça de la Verge, tribunal de les Aigües, Almoina, cases nobles musulmanes, Mesquita, Catedral, carrer del mar, zoco, call jueu, sinagogues, banys de l’Almirall, carrer de la pau i plaça patriarca ens ajudaran a fer-nos una idea de les maneres i costums dels valencians musulmans i jueus que van habitar la nostra terra durant diversos segles.

  • OPCIÓ 4

VISITA A UN TEMPLE (Mesquita, Temple Budista, Temple Hindú, Sinagoga, Església)

Grup reduït: 10-15 persones (secundària, batxiller i adults).

Lloc: On estiga ubicat el temple.

Durada 1h.

Requisit: haver realitzat junts l’activitat visita a València Interreligiosa (OPCIÓ1).

Sempre que hàgim realitzat junts l’activitat OPCIÓ1 us proposem conèixer algun dels temples i les comunitats de la nostra ciutat. On deixar-nos acollir i aprendre dels costums, història i presència a la nostra ciutat de diverses realitats culturals i religioses.

Objectius

L´Espai de Pedagogia de la Convivència forma part d´un projecte que busca:

  • Donar a conèixer, en l’àmbit educatiu i en entorns socials, la diversitat que hi ha a la ciutat de València.
  • Sensibilitzar sobre la pluralitat cultural i religiosa.
  • Fomentar un diàleg per prevenir conflictes i acabar amb prejudicis i estereotips que perjudiquen la convivència social.
  • Encoratjar el coneixement de la diversitat entre grups de diverses tradicions religioses i culturals a barris de la ciutat de València.
  • Prevenir situacions i reaccions de xenofòbia i racisme a l’entorn escolar.

Adreçat a

BC1, BC2, CEE, CEE (Adults), CFS, EP5, EP6, ESO1, ESO2, ESO3, ESO4, F.P.B, UP
  • Maleta Viatgera: EP5,EP6.
  • València Interreligiosa: ESO 1, ESO 2, ESO 3, ESO 4, FPB, BC1, BC2, CFS , UP i Associacions.
  • Passeig per la València de les 3 cultures: ESO 1, ESO 2, ESO 3, ESO 4, FPB, BC1, BC2, CFS, UP i Associacions.
  • Visita a Temple: ESO 1, ESO 2, ESO 3, ESO 4, FPB, BC1, BC2, CFS , UP i Associacions.

Calendari i horari

  • Dilluns, dimecres i divendres.
  • 09:30-15:30h.

Aportacions de l’Ajuntament

Activitat monitorada.

Informació

Si el teu Centre Educatiu vol formar part de la“Xarxa Apuja el To contra el Racisme” informa’t en:Àrea Convivència Intercultural

Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració

E-mail: apujaelto@valencia.es

Instagram: @justiciaglobalvlc

962087492- 962087430

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.Logotipo de la Regidoria de Educación.