Project Description

TOT EL QUE CREIX

Què són les Residències Artístiques?
residencias-artisitcas
La Regidoria d’Educació té interés a promoure activitats que involucren a artistes en processos creatius juntament amb col·legis del municipi de València. Per a això, s’implementaran un total de 10 residències artístiques en 10 centres educatius de la ciutat. En cadascuna d’elles el/la creador/a desenvoluparà un projecte artístic personal en cocreació amb l’alumnat d’un grup-classe del centre participant, perquè aquest projecte puga desenvolupar-se, la duració aproximada de cada Residència és de 20 hores efectives de treball amb l’alumnat (els temps i nombre de sessions poden variar en funció de les necessitats del centre educatiu). Es tractarà de projectes innovadors i arrelats en el territori, que evidencien el caràcter procesual de la creació contemporània i empoderen a l’alumnat i al professorat com a productors/es culturals i no com a “consumidors/es” d’educació o de cultura.

Descripció

L’arribada de les plantes fa 2400 milions d’anys ha transformat completament les característiques del nostre planeta: amb la fotosíntesi han inundat l’aire d’oxigen, del qual depén la majoria de la vida de la Terra. Des que existixen les plantes el nostre món és diferent, per això podríem afirmar que vivim en una llarguíssima era geològica anomenada Plantocé.

 

És un projecte d’investigació artístic-botànica comunitària i itinerant dissenyat per a realitzar-se en xicotets pobles rurals i en ciutats que, com València, han rebut un fort flux migratori des d’estos pobles, especialment durant l’èxode rural, i/o que continuen rebent persones migrades provinents d’àrees rurals.

 

La intenció del projecte és realitzar un procés d’investigació artística individual i participativa al voltant de la vegetació local, domèstica i familiar, i els coneixements locals situats, tradicionals i subalterns, indagant alhora les relacions emocionals i afectives que les persones establixen amb les plantes amb les quals cohabiten.

 

TOT EL QUE CREIX s’estructura al voltant d’una sèrie de trobades, dinàmiques i processos participatius, a partir dels quals es generen recursos artístics-botànics per al coneixement rural que contribuïxen a la transmissió i recontextualització dels sabers botànics en el context de la transició ecosocial.
Durant el projecte explorarem diverses tècniques artístiques per a abordar els nostres vincles personals i familiars amb les plantes: jugarem, observarem, dibuixarem, farem collages; explorarem els carrers, descampats, places i parcs del barri, i recol·lectarem fulles i flors amb les quals realitzarem estampacions botàniques i cianotípies; farem bombes de llavors, que llançarem en el nostre barri per a omplir-lo tot de flors i d’insectes pol·linitzadors; entrevistarem les persones de la nostra família preguntant-los sobre les plantes que coneixen i estimen, i a partir d’estes entrevistes realitzarem dibuixos que engrandirem i imprimirem per a intervindre un espai de l’escola; i adoptarem unes plantes que cultivarem al jardí en moviment que construirem per a l’escola amb fustes reutilitzades.

Objectius

ECOSOCIALS I ARTIVISTES:

  • Experimentar l’art com a eina de pensament crític, dispositiu d’aprenentatge transversal i eina de transformació ecosocial
  • Empoderar les alumnes com a creadores i com a subjecte polític, acostant la comunitat educativa a les pràctiques artivistes de defensa del territori
  • Introduir a l’aula els processos participatius de creació i les pràctiques artístiques col·laboratives
  • Realitzar una investigació botànico-artística comunitària i intergeneracional que se centre en l’alumnat i les seues famílies per a abordar temàtiques socioambientals transversals des d’una perspectiva ecofeminista
  • Implicar la comunitat educativa en la creació d’intervencions artístiques comunitàries que tinguen un impacte positiu i prolongat en el camí cap a la transició ecosocial del centre escolar, del barri i de l’entorn quotidià de l’alumnat

 

ECOPEDAGÒGICS:

  • Oferir eines de comprensió de l’ecofeminisme i reforçar el sentit de pertinença a una comunitat biòtica planetària investigant les vinculacions botànico-afectives que establim
  • Introduir els fonaments de l’ètica ecològica, de l’ètica de la cura i de l’ecofeminisme

 

CURRICULARS:

  • Desenvolupar propostes d’intervencions artístiques comunitàries que puguen en futur ser replicades de forma autònoma per la comunitat educativa i ser integrades en el currículum d’ensenyament del centre educatiu.

Adreçat a

BC1, BC2, CFS, EP5, EP6, ESO1, ESO2, ESO3, ESO4, F.P.B

El projecte pot adaptar-se a les diferents franges d’edat, implicant l’alumnat de manera distinta i treballant els conceptes en diferents nivells i baix diferents perspectives.

 

El grup de treball principal serà format per una classe, o dos classes xicotetes, però el procés de BOTÀNICA FAMILIARS s’estendrà a totes les classes, i alguns dels aspectes del projecte, com el JARDÍ EN MOVIMENT, impliquen tota la comunitat educativa del centre escolar.

Calendari i horari

  • Durant el curs 2024/2025.
  • Segon i tercer trimestre.
  • Aproximadament 20 hores efectives de treball amb l’alumnat.
  • L’horari i les dates es concretaran amb l’equip docent del centre educatiu.

Aportacions de l’Ajuntament

Equip humà i tècnic necessari per al correcte funcionament del projecte.

Qüestionaris d’avaluació

Qüestionari d’avaluació docent  :  https://forms.gle/2H7aesAX1ij6wF2ZA

Qüestionari d’avaluació alumnat :  https://forms.gle/UugdYPnECApWFu4s9

Informació

962084283 – 962082146

sccproyectosed@valencia.es

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.