Project Description

A collective single

Què són les Residències Artístiques?
La Regidoria d’Educació té interés a promoure activitats que involucren a artistes en processos creatius juntament amb col·legis del municipi de València. Per a això, s’implementaran un total de 10 residències artístiques en 10 centres educatius de la ciutat. En cadascuna d’elles el/la creador/a desenvoluparà un projecte artístic personal en cocreació amb l’alumnat d’un grup-classe del centre participant, perquè aquest projecte puga desenvolupar-se, la duració aproximada de cada Residència és de 20 hores efectives de treball amb l’alumnat (els temps i nombre de sessions poden variar en funció de les necessitats del centre educatiu). Es tractarà de projectes innovadors i arrelats en el territori, que evidencien el caràcter procesual de la creació contemporània i empoderen a l’alumnat i al professorat com a productors/es culturals i no com a “consumidors/es” d’educació o de cultura.

Descripció

Per on comence a compondre un single? Necessite coneixements avançats per a crear el meu propi tema? Quin equip cal per a gravar-me a casa? Quant de temps i diners costa? Com puc distribuir-ho si no tinc discogràfica?

Aquestes són algunes de les preguntes més sol·licitades en Google sobre com iniciar-se en l’autoproducció musical. En aquest projecte ens encarregarem de respondre-les i acompanyar l’alumnat en el procés de concepció, producció i promoció d’una cançó original. Al llarg d’un trimestre abordarem cada etapa mitjançant enfocaments col·laboratius, multidisciplinaris i orientats a l’acció (DIY). Utilitzarem tècniques de l’antropologia urbana per a desenvolupar conjuntament un marc propositiu sobre un tema social rellevant (dissoldre estigmes de gènere, edat, classe, ètnia; homenatjar referents pròxims; combatre l’emergència climàtica…) que es plasmarà en la lletra i els arranjaments musicals del single. Ho editarem amb programari lliure i recursos digitals de codi obert. Per a divulgar-ho, dissenyarem una identitat corporativa i altres obres derivades (fanzine, àlbum il·lustrat, videoclip, flyers…). Finalment, ho presentarem en un esdeveniment públic conduït pel mateix alumnat. Este projecte pretén comptar amb la participació activa de membres de la comunitat educativa així com del veïnat.

A COLLECTIVE SINGLE és un projecte musical de creació col·laborativa, dinamitzat per Neus Berenguer (sociòloga i mediadora artística; compositora i cantant en Orxata Sound System) i Andreu Ferre (informàtic i productor musical en Gola Seca; compositor i intèrpret en El Diluvi).

Objectius

  • Dinamitzar un procés de creació col·lectiva transdisciplinària, mitjançant pedagogies cooperatives i emancipadores en el marc de l’aprenentatge-servei.
  • Fomentar la reflexió sobre les desigualtats socials i desactivar estigmes.
  • Estimular i facilitar el desenvolupament de les capacitats i habilitats singulars (amb una mirada atenta a la neurodiversitat) al servei d’una causa comuna que les integre; reforçar l’autoestima particular i la cohesió grupal.
  • Donar a conéixer el funcionament de la indústria musical i promoure el potencial de l’autogestió col·lectiva.
  • Estendre l’ús d’eines de l’antropologia urbana i del programari lliure (Moisés App, Ableton Live…) aplicades a la producció artística situada.

Adreçat a

EP5, EP6, ESO3, ESO4

Calendari i horari

  • Primer trimestre del curs escolar 2024/2025.
  • Proposem un pla d’execució de 12 setmanes lectives, entre les quals puguen concórrer dies festius o altres pauses extraordinàries per motius interns del centre.
  • El cronograma rau en un taller per setmana de 60′ amb el Grup Motor. Considerem la flexibilitat d’ajustar la duració d’algunes sessions (entre 40′ i 90′) si així ho sol·licita la comunitat educativa i si l’objectiu de l’activitat programada ho permet. A banda, farem 3 sessions (coordinació, seguiment i avaluació) amb l’equip docent involucrat.

Aportacions de l’Ajuntament

Equip humà i tècnic necessari per al correcte funcionament del projecte.

Observacions

1. La llengua vehicular del projecte podrà ser castellà o valencià, a demanda. El single pot integrar diversos idiomes, per a representar la diversitat de l’aula.

2. Adaptarem la complexitat i diversificació del projecte segons l’edat i característiques del Grup Motor assignat, ja siga una classe generalista de primària o un grup de secundària conformat per estudiants d’optatives especialitzades (Laboratori d’Arts Escèniques, Laboratori de Creació Audiovisual, Creativitat Musical o Projectes Interdisciplinaris). Entre totes les persones participants (talleristes, personal docent i alumnat), seleccionarem les àrees complementàries a la producció musical que es vulguen desenvolupar per comissions (art, economia, socials, llenguatge…).

Qüestionaris d’avaluació

Qüestionari d’avaluació docent : https://forms.gle/2H7aesAX1ij6wF2ZA

Qüestionari d’avaluació alumnat : https://forms.gle/UugdYPnECApWFu4s9

Informació

962084283 – 962082146

sccproyectosed@valencia.es

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.