Project Description

EL PATI A TAULA

Què són les Residències Artístiques?
La Regidoria d’Educació té interés a promoure activitats que involucren a artistes en processos creatius juntament amb col·legis del municipi de València. Per a això, s’implementaran un total de 10 residències artístiques en 10 centres educatius de la ciutat. En cadascuna d’elles el/la creador/a desenvoluparà un projecte artístic personal en cocreació amb l’alumnat d’un grup-classe del centre participant, perquè aquest projecte puga desenvolupar-se, la duració aproximada de cada Residència és de 20 hores efectives de treball amb l’alumnat (els temps i nombre de sessions poden variar en funció de les necessitats del centre educatiu). Es tractarà de projectes innovadors i arrelats en el territori, que evidencien el caràcter procesual de la creació contemporània i empoderen a l’alumnat i al professorat com a productors/es culturals i no com a “consumidors/es” d’educació o de cultura.

Descripció

El pati a taula és un projecte de mediació cultural per a ser desenvolupat en centres educatius.

 

Mitjançant la cuina i l’art contemporani qüestionem de quines altres maneres podríem relacionar-nos amb la resta del món, entenent que s’ha produït
una forta desvinculació amb la natura.

 

D’una banda, el projecte parteix que tot el que envolta l’acte de menjar s’emmarca en un entramat d’accions simbiòtiques i de complicitats amb l’ecosistema i que, per tant, la cuina és un llenguatge que ens connecta de manera directa amb el nostre context.

 

D’altra banda, desenvolupa una línia experimental de treball en la qual, la cuina dialoga amb altres pràctiques artístiques i culturals. Una ferramenta que permet investigar, experimentar i conéixer de manera estètica, teòrica, sensorial, política i col·lectiva.

 

La proposta es desenvoluparà en tres fases: la primera per treballar amb el que ja coneguem, la segona per a explorar el que ens és desconegut i la tercera per a crear alguna cosa nova a partir del que s’ha transitat.

 

Cadascuna d’elles serà constituïda per mediacions d’una durada d’hora i mitja que abrace la mitja hora de pati-un espai i temps liminar on es gaudeix d’una major autonomia i decisió sobre les “normes” de convivència, es creen la major part de les narratives de l’alumnat i el menjar, l’esmorzar té molt de protagonisme- i l’hora anterior o posterior a aquest. El que cuinarem i menjarem conformarà l’esmorzar de les participants del taller.

Objectius

Generals:

  • Incorporar els processos de l’art contemporani a l’àmbit de l’educació formal.
  • Fomentar una reconfiguració amb la natura, basada en relacions empàtiques i de complicitat.
  • Valorari incentivar la transmissió de sabers tradicionals i del món rural entre les joves.
  • Afavorir que les joves se senten agents capaços d’imaginar iintervindreen la creació de noves maneres d’habitar el món i sustentar la vida.
  • Practicar metodologies en les quals el procés és tant o més importantque el resultat.

Específics:

  • Donar a conéixer la sobirania alimentària.
  • Incorporar la cuina en aquest projecte d’investigació i creació pel caràcter polític, social, ecològic i creatiu.
  • Propiciar un impacte en els nostres hàbits.
  • Transmetre el gust per cuinar de manera local, sostenible i creativa.

Adreçat a

ESO3, ESO4

Calendari i horari

  • Durant el curs 2024-25.
  • Segon i tercer trimestre.
  • El número, duració i horari de les sessions s’acordarà amb el centre.

Qüestionaris d’avaluació

Qüestionari d’avaluació docent  :   https://forms.gle/2H7aesAX1ij6wF2ZA

Qüestionari d’avaluació alumnat :  https://forms.gle/UugdYPnECApWFu4s9

Informació

962084283 – 962082146

sccproyectosed@valencia.es

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.