Project Description
El patrimoni i la seua cura

Descripció
El patrimoni, en tots els seus vessants, existeix des de sempre. Però no és fins al 25 de juny de 1985, que, en l’àmbit cultural, es crea una Llei (Llei 16/1985) i és, a partir de llavors, quan es regula i es protegeix.
Parlem de Patrimoni de la Humanitat, com a la protecció del mateix a nivell mundial. Aquesta denominació, ha de ser precedida per una presentació formal i argumentada a la Unesco, Institució que atorga aquest títol. La tutela del patrimoni a Espanya, és competència de cada comunitat autònoma, per la qual cosa la legislació pot variar de l’una a l’altra.
Aquest programa consta de dues sessions: una es durà a terme a l’aula i la segona sessió serà un recorregut per la ciutat.
- Primera sessió: es presentaran diferents conceptes relacionats amb la conservació del patrimoni, la seua gestió i cura amb la finalitat d’obrir un debat guiat cap a la importància d’aquest patrimoni i, per tant, la nostra responsabilitat com a ciutadans/es de continuar preservant-ho. Per a això parlarem de possibles conseqüències tant per al patrimoni com per a la persona que decideix no respectar-lo.
-
- Segona sessió: es farà un passeig comentat que tindrà inici en la Llotja de València, per a fer un viatge sobre el concepte de Patrimoni que vam veure en la primera sessió i com s’aplica als actius. El recorregut ens portarà a apreciar alteracions d’edificis que, al llarg de la seua història han estat modificats per la falta d’una llei que els protegisca. Es parlarà sobre l’evolució del concepte de patrimoni. Arribarem a algunes de les obres restaurades recentment, com l’escultura de la font de les Alamedites o l’esfinx del Pont de Fusta, utilitzant material complementari com a imatges a les agressions a aquestes obres. Finalment comentarem un aspecte, no menys important, que és el manteniment, restauració i la neteja del patrimoni.
En síntesi, el programa educatiu suposa una aproximació a la idea de patrimoni, la seva legislació i la responsabilitat de la seva cura per part de la ciutadania i l’administració.
Objectius
- Conèixer què és “això del patrimoni”.
- Aprendre història, de manera vivencial.
- Entendre que el coneixement del patrimoni i dels qui s’encarreguen de la seua cura són mitjans útils per a la seva preservació.
- Valorar el nostre patrimoni històric-artístic.
- Responsabilitzar-nos de la cura del nostre patrimoni.
Adreçat a
BC1, BC2, CEE (Adults), CFS, ESO1, ESO2, ESO3, ESO4, UP
Calendari i horari
- L’itinerari es realitzarà de dimarts a divendres, al llarg del curs escolar.
- Primera sessió: S’inicia a les 9 h., i fins les 11 h., al centre educatiu.
- Segona sessió:
- Té una durada de tres hores i mitja.
- S’inicia a les 9:45h. en la Plaça de la Companyia, maqueta de la Llotja de València.
Aportacions de l’Ajuntament
- Educador/a.
- Se sol·licita projector a l’aula (primera sessió) per a donar suport al debat que es realitzarà amb diferents exemples visuals.
Observacions
El programa pot ser desenvolupat en castellà o valencià. Cal indicar en la sol·licitud l’idioma en què se sol·licita realitzar l’activitat.
Informació
962084283 – 962082146
Qüestionaris d’avaluació
Qüestionari d’avaluació docent https://forms.gle/QX92bh4bzY5HUUm8A
Qüestionari d’avaluació alumnat https://forms.gle/gpw2vKRmQCWPbQvK9
ODS relacionats amb el programa





