Project Description

Al mosquit tigre, ni aigua!

Descripció

L’activitat es basarà en una presentació que inclourà informació sobre la biologia del mosquit tigre i la identificació de l’espècie, els llocs on es reproduïx, les malalties relacionades amb el mosquit i sobre les accions que podem realitzar com a ciutadans per a evitar-ne la presència i proliferació.

Utilitzarem recursos audiovisuals i gràfics per a facilitar la comprensió dels conceptes clau. Idealment esta presentació estarà adreçada a grups amb edats homogènies, és a dir, als estudiants que pertany a la mateixa classe, encara que també pot proposar-se per a grups d’edat mixta en un espai més ampli com pot ser una sala d’actes. El material didàctic es projectarà en pissarra digital o amb projector, la presentació tindrà com a suport recursos materials com poden ser mostres biològiques o maquetes.

D’altra banda, es realitzarà un joc de “Passaparaula” amb els conceptes clau. Els estudiants podran participar activament de manera grupal i respondre conjuntament diverses qüestions relacionades amb la informació que se’ls ha oferit en la presentació. Amb este joc es pretén reforçar els coneixements adquirits durant la presentació de manera lúdica i així aconseguir un aprenentatge significatiu.

Per mitjà de la presentació i el joc potenciarem les competències lingüístiques, la competència en ciència i tecnologia i la competència ciutadana.

Objectius

Esta proposta té com a objectiu conscienciar de manera didàctica els estudiants de les escoles sobre les diferents espècies de mosquits, especialment, el mosquit tigre (Aedes albopictus) i les diverses problemàtiques associades a esta espècie per a aconseguir una conscienciació sobre el problema de la reproducció del mosquit tigre a la nostra ciutat i aconseguir una major col·laboració ciutadana.

Els objectius principals són:

  • Conéixer la biologia del mosquit tigre, Aedes albopictus: Brindar informació detallada sobre les característiques, cicle de vida i comportament d’aquest mosquit i altres espècies presents en la Comunitat Valenciana.
  • Identificar els llocs de reproducció del mosquit tigre: Ensenyar als estudiants a reconéixer i eliminar les possibles granges del mosquit tigre, tant en espais interiors com exteriors.
  • Conscienciar sobre les malalties relacionades amb el mosquit tigre: Informar els estudiants sobre les malalties transmeses per este mosquit, com el dengue, el zika i el chikungunya, i ressaltar la importància de la prevenció.
  • Aprendre a identificar al mosquit tigre: Proporcionar coneixements pràctics per a reconéixer i distingir al mosquit tigre d’altres espècies de mosquits comuns.
  • Promoure els valors de responsabilitat que suposa el manteniment adequat de les propietats privades per a evitar la proliferació del mosquit tigre.
  • Conscienciar de la importància que suposa la col·laboració ciutadana per a evitar que el mosquit tigre es reproduïsca a la nostra ciutat.

Adreçat a

EP3, EP4, EP5, EP6

Calendari i  horari

  • Es realitzaran sessions de 50 minuts en les quals es repartirà el temps de forma en la qual la presentació dure 30 minuts aproximadament i el joc dure vora 20 minuts.
  • Es desenvoluparà de gener a maig de dilluns a divendres entre les 9.00 i les 12.00 hores al centre escolar.

Aportacions de l’Ajuntament

• Material didàctic.
• Personal especialitzat.

Observacions

Es realitzarà als centres educatius que ho sol·liciten.

Informació

962087626
controlplagas@valencia.es

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.