Project Description

EINES CONTRA LA DISCRIMINACIÓ I ELS RUMORS

L’objectiu de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme és promoure i enfortir el compromís dels centres d’ensenyament de la ciutat amb la convivència intercultural, l’esperit crític, la corresponsabilitat social i la creació d’espais lliures de prejudicis i rumors en relació a la diversitat sociocultural de la ciutat.

Descripció

El context escolar ha de servir per a facilitar i promoure la interculturalitat, afavorir un clima social de convivència, respecte i tolerància i també fomentar i animar a la participació a totes les persones que formen part de la comunitat educativa; per això, esta formació pretén ser una eina formativa que dote els centres d’estratègies per a afrontar i informar de situacions i/o indicis i reforçar la convivència intercultural a través de la comunicació antirumors.

La metodologia serà, a més d’activa i participativa, socioafectiva, és a dir, tenint en compte, sobretot, la dimensió social i afectiva de l’ésser humà.

Basant-se en la premissa d’aprendre-fent a través de tres objectius ineludibles:

Sentir: es tracta d’oferir la possibilitat de vivenciar, a través de diferents recursos educatius (vídeo, text, imatges, etc.), una situació real o anàloga a la realitat, prestant especial atenció als sentiments que experimentarà l’alumnat.

Pensar: és una reflexió personal i col·lectiva sobre les vivències experimentades i la seua relació amb la vida real.

Actuar: L’objectiu final és que tant l’alumnat, el professorat i l’AMPA, almenys, es posicionen davant la realitat viscuda i analitzada, i serà desitjable l’adquisició d’un compromís individual i col·lectiu per a assumir responsabilitats en la transformació de la realitat sobre la base de l’aprenentatge adquirit.

  • Sessió I: durant esta sessió es treballarà sobre la intolerància, les diferents formes de discriminació, i el negatiu d’elaborar prejudicis i estereotips. A més, tractarem d’analitzar i d’afrontar aquest tipus de conflictes en el propi centre.
    • Discriminació
    • Estereotips
    • Prejudicis
    • Com detectar aquests conflictes?
  • Sessió II: al llarg d’esta sessió continuarem treballant en els tipus de discriminació, però més concretament els que tenen relació amb l’origen o la procedència de les persones, la religió, la cultura, etc. Estos elements es treballaran a través dels rumors, boles i fake news que es creen a partir dels prejudicis, estereotips i rumors sobre les persones migrants. Tot això, treballat a través  de l’empatia, la reflexió, el pensament crític i visualitzant casos pràctics i experiències prèvies en altres àmbits.
    • Definició de rumor i fake news.
    • D’on provenen i com els aprenem?
  • Sessió III: en esta sessió treballarem concretament en eines i tècniques per a poder desenvolupar la difícil tasca de sensibilitzar i incentivar el diàleg al voltant de temàtiques com la migració i la diversitat sociocultural, ja que en algunes ocasions són convertides en objecte de demagògies, rumors i boles que inciten a l’estigmatització i discriminació social.
    • Tipologia de les eines
    • Eines actitudinals
    • Eines pràctiques
    • Exemples

Objectius

● Oferir eines per a generar grups actius d’alumnes que puguen intervindre i contrarestar els estereotips discriminatoris i racistes, els tòpics i els falsos rumors que circulen sobre la migració i la diversitat cultural.

● Reforçar actituds que promoguen el respecte cap a les persones des d’una pedagogia basada en la diversitat.

● Fomentar la posada en marxa d’accions individuals i col·lectives contra el racisme en qualsevol dels seus nivells.

Adreçat a

TC

Equips de mediació dels centres escolars.

Calendari i horari

L’activitat es realitzarà durant el període escolar i en horari lectiu.

Aportacions de l’Ajuntament

Activitat monitoritzada.

Observacions

La formació consta de 3 sessions amb una duració per sessió de 60’. El dia i l’hora de la formació s’acordarà amb el centre interessat.

En el cas de ser una activitat molt sol·licitada, tindran prioritat els centres educatius adherits a la Xarxa Apuja el To contra el Racisme.

Informació

Si el teu centre educatiu vol formar part de la “Xarxa Apuja el To contra el Racisme”, informa-te’n en:

Àrea de Convivència Intercultural

Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració Adreça electrònica: apujaelto@valencia.es

Instagram: @justiciaglobalVLC

962087492 – 962087430

ODS relacionats amb el programa

Logotipo de la Regidoria de Educación.