Tots/es a una per la Diversitat 2017-09-28T13:03:13+00:00

Project Description

Tots/es a una per la Diversitat

Tots/es a una per la Diversitat

Descripció

És un projecte integral que cerca promoure la convivència intercultural en els centres escolars de la ciutat. La carpeta “Tots i totes a una per la diversitat” compta amb activitats didàctiques de sensibilització dirigides a l´educació infantil i educació primària que les dinamitzaran dos entitats de la iniciativa social que desenvolupen el projecte finançat per l’Ajuntament de València i coordinat per Centre de Suport a la Immigració.entitats que imparteixen les activitats en els centres escolars: Jarit i Associació La Casa Gran.

Objectius

 • Accions de sensibilització a través de tallers interculturals dirigits a alumnat d’infantil.
 • Accions de sensibilització a través de tallers interculturals dirigits a alumnat dels tres cicles de primària.

Adreçat a

EI3, EI4, EI5, EP1, EP2, EP3, EP4, EP5, EP6

Calendari i Horari

Al llarg del curs escolar, en horari de matí i vesprada.

Aportacions del Ajuntament.

Equip tècnic del CAI per a la organització i coordinació del Programa

Observacions

 • ACTIVITATS EDUCACIÓ INFANTIL: : La família de Pari.
  • Duració: 1 sessió de 45 minuts
  • Objectius:
   • Fomentar la pràctica de valors transmesos en la sessió en la seua vida quotidiana, ressaltant la diferència com un element positiu i enriquidor.
   • Fomentar l’empatia i el respecte com a base per a una bona convivència, combatent prejudicis basats en l’etnocentrisme.
  • Descripció: Començarem explicant qui és Pari i perquè l’hem de conèixer. En augmentar la curiositat de l’alumnat, posarem el vídeo El viatge de Pari, un gra d’arròs, que ens explica on va nàixer, com ha viatjat pel món fins a trobar-se en els cinc continents, on es conrea, etc. Plantejarem una sèrie de qüestions relacionades amb la tipologia de l’arròs: quantes varietats existixen? Hi ha de molts colors? Quin en mengeu a casa? Farem un debat sobre les diferències de l’arròs i la seua semblança a les persones: unes més grans, altres més xicotetes, unes de color blanc, unes altres de color més torrat, etc. Comprovarem les diferències de l’arròs en l’aula per mitjà d’uns pots de diverses varietats i uns altres amb diferents estrats, per a mostrar la multiculturalitat en què les persones viuen juntes, però no conviuen. També hi haurà un altre pot en què totes les varietats d’arròs es barregen entre elles creant un pot intercultural. En finalitzar l’última sessió, s’entrega a l’alumnat diversos dibuixos de Pari perquè els donen colors al seu gust i representen la seua família. Este treball ho podran finalitzar a casa. Finalment, tots els dibuixos seran exposats en l’aula i quedaran com a base perquè el professorat puga treballar la positivització de la diferència al llarg del curs.
 • ACTIVITATS EDUCACIÓ PRIMÀRIALes activitats dissenyades pretenen convidar a la reflexió sobre l’etnocentrisme i sobre els punts de contacte i similituds entre diferents cultures a partir de l’arròs, la seua història i els seus usos. L’arròs, com a element central i comú de la gastronomia de diverses cultures presents en la nostra ciutat (la valenciana, l’índia, la xinesa, la senegalesa i l’equatoriana), ens permetrà qüestionar allò que se sent com a propi, exclusiu i únic de la cultura d’origen, i reflexionar sobre el mestissatge i els contactes culturals que han anat conformant totes les societats i cultures al llarg de la història. El recorregut per les visions i usos de l’arròs en altres cultures presents en la nostra ciutat, i per la història mateixa de l’arròs com a element transmés d’unes cultures a unes altres, servirà com a punt de partida per al qüestionament de les actituds etnocèntriques de l’alumnat participant i per a iniciar una reflexió sobre què és “propi”, què és “natural” o “normal”, i sobre si unes tradicions culturals poden ser considerades superiors o més naturals que unes altres. L’activitat, que consta de 2 parts, es recolza en l’exhibició d’audiovisuals que mostraran els aspectes més importants de l’arròs com a aliment essencial per a totes les cultures. La generositat d’este gra xicotet s’adapta a tots els sabors del món i l’alumnat podrà descobrir l’origen d’este gra, conéixer com ha arribat fins a nosaltres el gust per l’arròs i les tradicions al seu entorn en països molt allunyats on este cereal també constituïx un símbol d’identitat.
  • El secret de l’arròs:
   Duració: 2 sessions de 50 minuts
   Dirigit a : 1r i 2n de primària.
   L’arròs amaga molts costums culturals que pertanyen a la humanitat i que són secrets de gran valor que ens ajudaran a descobrir quant té de “propi” l’alié i quant té d’“alié” el propi. L’alumnat podrà valorar i comprovar la riquesa de la diversitat i el valor del diàleg a través d’activitats que es realitzaran en l’aula i que constituiran material de sensibilització per a la resta de l’entorn escolar.
  • Els detectius de l’arròs:
   Duració: 2 sessions de 50 minuts
   Dirigit a: 3r i 4t de primària.
   L’arròs es convertirà en motiu d’espionatge per a l’alumnat i, a través d’este, descobriran aspectes de la seua dinàmica familiar i costums culinàries que es posaran en comú en l’aula amb la finalitat de trobar les similituds de comportaments i la riquesa que ens ha aportat la diversitat al voltant d’un aliment tan proper com és l’arròs
  • Receptari secret de l’arròs:
   Duració: 2 sessions de 50 minuts
   Dirigit a: 5é i 6é de primària.
   L’activitat pretén aglutinar en un document diferents formes d’elaborar l’arròs, que identifiquen els comportaments culinaris de l’alumnat de l’aula. El receptari inclourà anècdotes sobre  comportaments culturals i sabers populars que permetran a l’alumnat debatre sobre el contagi cultural.

Informació

C.A.I-AMICS València
C/ del Pou s/n
96 2087423
cai.amics@valencia.es
https://www.facebook.com/valenciaespaiobert.es