>>Operació Carxofa: els superpoders de l’horta
Operació Carxofa: els superpoders de l’horta 2017-09-11T10:14:41+00:00

Project Description

Operació Carxofa: els superpoders de l’horta

Operación Carxofa: los superpoderes de la huerta

Foto: Christine Siracusa

Descripció

Recentment s’ha creat l’Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària de València (VOLSA), com a resultat d’un treball col·laboratiu en què participen diverses entitats i delegacions de l’Ajuntament per a impulsar un projecte de comerç i alimentació de proximitat i temporada. En este grup participen Mercavalència, CERAI, VSF-Justícia Alimentària, Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Delegació d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Delegació d’Educació, Delegació de Joventut, Delegació de Sanitat i Promoció de la Salut, Fundació Observatori de Canvi Climàtic, UCO i ADICAE. L’activitat de l’Observatori s’inicia amb la posada en marxa del programa APHORTA, programa que pretén posar en valor i ajudar a protegir l’entorn de l’horta com a factor clau en la sostenibilitat de la ciutat de València. Este projecte està emmarcat en el Pacte de Milà, en València Ciutat Educadora i en el nomenament de València com a Capital Mundial de l’Alimentació de la FAO. A més, dins de la campanya APHORTA, s’ha proposat un projecte d’innovació educativa que porta per títol “Operació Carxofa: els superpoders de l’horta”, liderat per la Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, l’organització VSF-Justícia Alimentària i la Delegació d’Educació. Està basat en l’elaboració d’un àlbum de cromos que es podrà utilitzar com una ferramenta didàctica per a motivar l’alumnat i les seues famílies a comprar fruites i verdures de proximitat en els mercats i el petit comerç de barri. Per a això, l’alumnat rebrà en el col·legi un àlbum de cromos. A continuació, haurà d’anar en busca dels cromos, que aconseguirà en les parades del mercat del barri o en fruiteries i botigues de verdures de la zona que venguen productes de la Tira de Comptar (mercat d’agricultores i agricultors de venda directa de Mercavalència) i que porten el distintiu d’APHORTA. Durant sis setmanes l’alumnat anirà omplint l’àlbum, un projecte d’educació per a la salut, ambiental i en valors en què coneixeran cinc superherois i superheroïnes encarregats de cuidar de l’alimentació, l’horta i el medi ambient de la ciutat de València. A través dels sis capítols del conte, l’alumnat treballarà les propietats nutricionals de les fruites i verdures de temporada, el valor cultural de l’horta valenciana, el cultiu sostenible d’aliments, la importància del reciclatge i la reducció de residus, els avantatges de comprar al mercat i als comerços de barri, i el menjador escolar sostenible.

En cada col·legi seleccionat per a l’edició pilot, que tindrà lloc d’octubre a desembre de 2017, l’alumnat de 4t de primària participarà en una sessió d’obertura i una altra de tancament amb animadores externes. En la primera sessió se’ls farà entrega de l’àlbum de cromos, que aniran omplint al llarg de sis setmanes aproximadament. Cada setmana en tutoria, el professorat responsable del projecte (idealment el tutor o tutora del grup), dedicarà 30 minuts en classe per a revisar els àlbums, entregar els cromos-medalla als que hagen completat algun capítol i fomentar que l’alumnat s’intercanvie cromos. Finalment, les animadores externes contractades per l’Ajuntament tornaran al centre per a una sessió de tancament del projecte a finals del primer trimestre.

Objectius

Per a l’alumnat i professorat del segon cicle de primària els objectius són:

  •   Conéixer i valorar els aliments saludables i sostenibles, amb especial èmfasi en les fruites i verdures de temporada de l’horta de València.
  •   Entendre el cicle de producció sostenible, consum i reciclatge d’aliments i residus.
  •   Familiaritzar-se amb el mercat i petit comerç del barri, amb els aliments que allí es venen i amb les persones que atenen les parades.
  •   Generar curiositat per l’horta de València com a origen dels seus aliments i llar de biodiversitat i cultura.

L’àlbum de cromos forma part d’un projecte més ampli i a llarg termini de formació i sensibilització a la ciutat de València, en el marc d’un procés que permeta la transició cap a un model d’alimentació sostenible i saludable, basat en el consum de proximitat i de temporada. Els objectius d’este projecte són:

  • Sensibilitzar productors/ores, comerciants, alumnat i ciutadania en un model sostenible d’alimentació i consum dins del marc del Pacte de Milà.
  • Enfortir les aliances entre producció, distribució, comercialització i consum local des d’una perspectiva d’economia circular amb criteris de responsabilitat social i ambiental.
  • Generar una estratègia de comunicació conjunta que integre les accions des dels diferents servicis municipals dotant-los de major coherència i repercussió.

Dirigit a

EP4

Calendari i horari

Sis setmanes entre octubre i desembre de 2017.

Aportacions de l’Ajuntament

  • Educadores externes per a les sessions d’obertura i tancament en el centre.
  • Àlbums de cromos.
  • Cromos que s’entregaran als comerços.

Observacions

Per a l’obtenció de cromos no serà necessari comprar productes en qualsevol dels comerços que participen.

Informació

962082146 / 962084283