>>LA PATRULLA CARXOFA EN MISSIÓ L’HORTA
LA PATRULLA CARXOFA EN MISSIÓ L’HORTA 2018-07-18T12:22:31+00:00

Project Description

La patrulla carxofa en missió l’horta

Operación Carxofa: los superpoderes de la huerta

Descripció

“Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària de València” (VOLSA), és un grup de treball col·laboratiu en què participen diverses entitats i Delegacions de l’Ajuntament per a impulsar un projecte de comerç i alimentació de proximitat i temporada. En este grup participen Mercavalència, CERAI, Justícia Alimentària, Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Delegació d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Delegació d’Educació, Delegació de Joventut, Delegació de Sanitat i Promoció de la Salut, Fundació Observatori de Canvi Climàtic, UCO i ADICAE. L’activitat de l’Observatori es va iniciar amb la posada en marxa del programa APHORTA, programa que pretén posar en valor i ajudar a protegir l’entorn de l’horta com a factor clau en la sostenibilitat de la ciutat de València. Este projecte està emmarcat en el Pacte de Milà, en València Ciutat Educadora i en el nomenament de València com a Capital Mundial de l’Alimentació de la FAO. A més, dins de la campanya APHORTA, s’ha proposat un projecte d’innovació educativa que porta per títol “La Patrulla Carxofa en missió l’horta”, liderat per la Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, l’organització Justícia Alimentària i la Delegació d’Educació. Està basat en l’elaboració d’un àlbum de cromos que es podrà utilitzar com una ferramenta didàctica per a motivar l’alumnat i les seues famílies a comprar fruites i verdures de proximitat en els mercats municipals de barri. Per a això, l’alumnat rebrà en el col·legi un àlbum de cromos i diverses làmines dels diferents capítols de l’àlbum . A continuació, haurà d’anar en busca dels cromos, que aconseguirà en les parades del mercat del barri que venguen productes de la Tira de Comptar (mercat d’agricultores i agricultors de venda directa de Mercavalència) i que porten el distintiu d’APHORTA. També es realitzarà una visita guiada als mercats amb les classes implicades per a conèixer de primera mà als i les comerciants i assegurar-nos que tot l’alumnat rep els croms corresponents. Durant sis setmanes l’alumnat anirà omplint l’àlbum, un projecte d’educació per a la salut, ambiental i en valors en què coneixeran cinc superherois i superheroïnes encarregats de cuidar de l’alimentació, l’horta i el medi ambient de la ciutat de València. A través dels sis capítols del conte, l’alumnat treballarà les propietats nutricionals de les fruites i verdures de temporada, el valor cultural de l’horta valenciana, el cultiu sostenible d’aliments, la importància del reciclatge i la reducció de residus, els avantatges de comprar al mercat i als comerços de barri, i el menjador escolar sostenible.

En cada col·legi seleccionat per a l’edició pilot, que tindrà lloc d’octubre a febrer del curs escolar 2018-2019, l’alumnat de segon cicle de primària participarà en una sessió d’obertura i una altra de tancament amb formadors/es externes, a més d’una visita col·lectiva als mercats. En la primera sessió se’ls farà entrega de l’àlbum de croms i es presentaran els personatges de la patrulla Carxofa, així com els continguts formatius . Cada setmana en tutoria, el professorat responsable del projecte (idealment el tutor o tutora del grup), dedicarà 30 minuts en classe per a revisar els àlbums, entregar els cromos-medalla als que hagen completat algun capítol i fomentar que l’alumnat s’intercanvie cromos. El professorat participant comptarà amb una unitat didàctica com a material de suport als continguts del projecte, en la qual es proposaran activitats complementàries per a aprofundir en cada nucli temàtic de l’àlbum. Finalment, les formadores externes  tornaran al centre per a una sessió de tancament del projecte.

Objectius

Per a l’alumnat i professorat del segon cicle de primària els objectius són:

  •   Conéixer i valorar els aliments saludables i sostenibles, amb especial èmfasi en les fruites i verdures de temporada de l’horta de València.
  •   Entendre el cicle de producció sostenible, consum i reciclatge d’aliments i residus.
  •   Familiaritzar-se amb el mercat del barri, amb els aliments que allí es venen i amb les persones que atenen les parades.
  •   Generar curiositat per l’horta de València com a origen dels seus aliments i llar de biodiversitat i cultura.

L’àlbum de cromos forma part d’un projecte més ampli i a llarg termini de formació i sensibilització a la ciutat de València, en el marc d’un procés que permeta la transició cap a un model d’alimentació sostenible i saludable, basat en el consum de proximitat i de temporada. Els objectius d’este projecte són:

  • Sensibilitzar productors/ores, comerciants, alumnat i ciutadania en un model sostenible d’alimentació i consum dins del marc del Pacte de Milà.
  • Enfortir les aliances entre producció, distribució, comercialització i consum local des d’una perspectiva d’economia circular amb criteris de responsabilitat social i ambiental.
  • Generar una estratègia de comunicació conjunta que integre les accions des dels diferents servicis municipals dotant-los de major coherència i repercussió.

Dirigit a

EP3, EP4

Calendari i horari

Sis setmanes entre octubre i febrer del curs escolar 2018-2019.

Aportacions de l’Ajuntament

  • Educadores externes per a les sessions d’obertura i tancament en el centre, i per a la visita guiada al mercats
  • Àlbums de cromos.
  • Cromos que s’entregaran als comerciants.

Observacions

Per a l’obtenció de cromos no serà necessari comprar productes en qualsevol dels comerços que participen.

Informació

962082146 / 962084283